Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Herbata chińska biała - Yin Zhen

04-07-2012, 7:09
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 37.50 zł     
Użytkownik CzajowniaWroclaw
numer aukcji: 2432625751
Miejscowość Wrocław
Zostało sztuk: 2    Wyświetleń: 25   
Koniec: 19-07-2012 11:57:58
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Zapraszamy do zakupów świeżych herbat z wrocławskiej Czajowni. Wszystkie sprzedawane przez nas herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo Miłośników Herbaty  (Spolek Milcu Caje s.r.o.) z Pragi, które jest naszym wyłącznym dostawcą herbat i przewodnikiem na herbacianej ścieżce. Towarzystwo Miłośników Herbaty, jako bezpośredni importer, dba o niezmienną jakość sprowadzanych herbat poprzez ich staranny wybór bezpośrednio na obszarach produkcji. Spośród bogatej oferty herbat wybierane są te uprawiane i preparowane w tradycyjny sposób, z zachowaniem poszanowania dla pracy ludzkiej i środowiska naturalnego. Kontakty osobiste nawiązywane podczas licznych podróży Miłośników Herbaty do Indii, Chin, Japonii, Turcji, Nepalu, Afryki czy na Sri Lankę i Tajwan, są gwarancją niepowtarzalnej jakości i charakteru sprowadzanych herbat.

 

Yin Zhen 'Srebrne szpilki'

(sypana 50 gram)

 

 

 

Królowa białych herbat. Tylko zdrowe, mocne, lecz przede wszystkim kruche pędy pokryte meszkiem zbiera się i przetwarza wyłącznie ręcznie w miejscu urodzenia tej szlachetnej herbaty, w chińskiej prowincji Hunan. Stosując napój regularnie można osiągnąć wyraźnie melancholijny nastrój. Herbata jest unikalna i trudno dostępna na polskim rynku.


 

 

Herbaty białe

(po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA)

Lekko fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%

Sposób obróbki: zebrane z krzewów liście układa sie na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdniecia. Co jakis czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści doszodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych.  W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszemu procesowi oksyadacji. Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut.