Zapraszamy do zakupów świeżych herbat z wrocławskiej Czajowni. Wszystkie sprzedawane przez nas herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo Miłośników Herbaty (Spolek Milcu Caje s.r.o.) z Pragi, które jest naszym wyłącznym dostawcą herbat i przewodnikiem na herbacianej ścieżce. Towarzystwo Miłośników Herbaty, jako bezpośredni importer, dba o niezmienną jakość sprowadzanych herbat poprzez ich staranny wybór bezpośrednio na obszarach produkcji. Spośród bogatej oferty herbat wybierane są te uprawiane i preparowane w tradycyjny sposób, z zachowaniem poszanowania dla pracy ludzkiej i środowiska naturalnego. Kontakty osobiste nawiązywane podczas licznych podróży Miłośników Herbaty do Indii, Chin, Japonii, Turcji, Nepalu, Afryki czy na Sri Lankę i Tajwan, są gwarancją niepowtarzalnej jakości i charakteru sprowadzanych herbat.
Ya Bao 'Pączek, który jest skarbem'
(sypana 50 gram)
Unikalna herbata z prowincji Yunnan, pąki dziko rosnących krzewów herbacianych. Pędy są zrywane zaraz po pojawieniu się na gałęziach starych drzew herbacianych – powoduje to, że wyglądają one niezwykle. Przyjemny świeży zapach bzu, smak w lekko żywicznym tonie. Grube listki i pączki zespolone ze sobą tworzą unikalną kompozycję. Napar tej herbaty łączy w sobie słodkość, lekką ostrość jakby sosnowych igieł, cedrowego i arbuzowego posmaku oraz nutkę wanilii. Herbata jest unikalna i trudno dostępna na polskim rynku.
Herbaty białe
(po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA)
Lekko fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%
Sposób obróbki: zebrane z krzewów liście układa sie na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdniecia. Co jakis czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści doszodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych. W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszemu procesowi oksyadacji. Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut.