Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Herbata chińska biała - Bai Mu Dan

04-07-2012, 6:59
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 17.50 zł     
Użytkownik CzajowniaWroclaw
numer aukcji: 2432625955
Miejscowość Wrocław
Zostało sztuk: 5    Wyświetleń: 10   
Koniec: 19-07-2012 12:02:35
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

Zapraszamy do zakupów świeżych herbat z wrocławskiej Czajowni. Wszystkie sprzedawane przez nas herbaty są sprowadzane bezpośrednio z plantacji całego świata herbacianego przez Towarzystwo Miłośników Herbaty  (Spolek Milcu Caje s.r.o.) z Pragi, które jest naszym wyłącznym dostawcą herbat i przewodnikiem na herbacianej ścieżce. Towarzystwo Miłośników Herbaty, jako bezpośredni importer, dba o niezmienną jakość sprowadzanych herbat poprzez ich staranny wybór bezpośrednio na obszarach produkcji. Spośród bogatej oferty herbat wybierane są te uprawiane i preparowane w tradycyjny sposób, z zachowaniem poszanowania dla pracy ludzkiej i środowiska naturalnego. Kontakty osobiste nawiązywane podczas licznych podróży Miłośników Herbaty do Indii, Chin, Japonii, Turcji, Nepalu, Afryki czy na Sri Lankę i Tajwan, są gwarancją niepowtarzalnej jakości i charakteru sprowadzanych herbat.

 

Bai Mu Dan 'Biała Piwonia'

(sypana 50 gram)

 

 

Wyższa klasa tego rodzaju herbaty,  charakteryzuje się bardzo dokładnym sposobem przetworzenia (rozkładana na tacach i lekko potrząsana, fermentowana w niewielkim stopniu). Słynny reprezentant prowincji Fujian. Płaskie, jasnozielone listki z brązowawym obrzeżem, z dużą ilością tzw. ‘silver tips’ – najdelikatniejszych pączków liści, pokrytych srebrnym puszkiem. Jaskrawożółty napar. Za wstęgą delikatnego drażniącego aromatu kwiatów i delikatnego słodkawego smaku skrywa się prawdziwa moc tej herbaty.



 

 

Herbaty białe

(po chińsku: BAI CHA, po japońsku HAKU CHA)

Lekko fermentowane - stopień fermentacji: 10 – 20%

Sposób obróbki: zebrane z krzewów liście układa sie na wielkich, okrągłych bambusowych matach, i wystawia na słońce, gdzie następuje proces powolnego więdniecia. Co jakis czas maty są potrząsane, dzięki czemu zachodzi też proces wysuszania. Dzięki potrząsaniu i lekkiemu naruszeniu struktury liści doszodzi do niewielkiej oksydacji soków komórkowych.  W odpowiednim momencie takie liście dosusza się w suszarkach bębnowych, aby zapobiec dalszemu procesowi oksyadacji. Herbaty białe parzy się wodą odstaną kilka minut po zagotowaniu, czas parzenia zależy od liści – im bardziej delikatne tym krócej. Herbaty białe o dużych liściach można parzyć nawet do 4 minut.