Herbata czarna
Ceylon OP Ogień bengalski
1 sztuka = 50g netto
Ceylon OP Ogień bengalski - rewelacyjne połączenie herbaty Ceylon OP z cynamonem, pieprzem, imbirem, kardamonem i goździkami.
Sposób parzenia:
Herbatę zalewamy wodą o temperaturze 95-100°C, parzymy przez ok. 2-3 minuty.
Za każde kupione 10 sztuk herbaty - 1 dodatkowa, wybrana losowo, gratis!
Herbata czarna - by uzyskać ten rodzaj herbaty liście herbaciane poddaje się procesom więdnięcia, skręcania, fermentacji i suszenia. Czarna herbata wzmacnia naczynia krwionośne, poprawia krążenie oraz, dzięki dużej zawartości teiny, działa pobudzająco. Długie parzenie powoduje wydzielanie z liści garbników, które mogą zmniejszać ryzyko zachorowania na niektóre rodzaje raka - jednak sprawiają one również, że taki napar będzie gorzki.
Ceylon OP - to herbata pochodząca ze Sri Lanki (państwo położone na wyspie Cejlon, była kolonia brytyjska). "OP" oznacza małe liście zbierane z górnej części krzewu, według koneserów umożliwiają one uzyskanie najlepszego naparu.
Herbaty czarne należy parzyć 2-3 minuty, zalewając wodą o temperaturze ok. 95°C. Napar będzie zawierał dużo teiny, a przez to działał pobudzająco. Dłuższe parzenie spowoduje wydzielenie się neutralizujących teinę garbników - taki napar nie będzie już pobudzający i będzie bardziej gorzki.
Zapraszamy do zakupów!