Herbata Ceylon grubo liściasta 100 g
produkt 100 % naturalny- herbata czarna grubo liściasta.
Czarna herbata charakteryzuje się jasno lub ciemnoczerwonym naparem o bardzo przyjemnym,
jednak ulotnym aromacie. Tylko ciepła czarna herbata ma właściwy sobie smak i taką właśnie powinno się ją spożywać.
Do czarnych herbat możemy zaliczyć Assam i Cejlon pochodzące z Sri Lanki, aromatyczną Dareeling (północne Indie)
i wiele wiele innych gatunków z plantacji położonych w Chinach, Indiach i Afryce.
Herbaty tego rodzaju wytwarzane są z liści fermentowanej herbaty zielonej.
Procesy, którym poddawane są zebrane zielone liście znacznie się różnią w zależności od regionu,
jednak można wyróżnić parę podstawowych etapów obróbki: więdnięcie, zwijanie, fermentowanie i suszenie.
Parzenie herbaty czarnej:
Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą
wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody doprowadzonej
do stadium „białej wody”. Stadium „białej wody” to moment, gdy woda wrze już na tyle, że pęcherzyki
pary nadają jej biały kolor.
Kraj pochodzenia: Wietnam
Termin przydatności do spożycia: 12.2016