Opis
Kunsztowna odmiana należąca do tzw. herbat kwitnących. Każda z jej kulek zwijana jest ręcznie na kształt truskawki. Do białej herbaty, na której oparto to arcydzieło dodano w tym przypadku nieco kwiatu śliwy chińskiej, zwanej także Lichee lub Liczi Chińską. Napar przypomina herbatę przyrządzaną na podstawie Srebrnej Truskawki, lecz ostateczny rezultat jest zdecydowanie bardziej widowiskowy. Truskawka zalana gorącą wodą rozkwita niczym najprawdziwszy kwiat.
Klarowny napój roztacza wokół lekki, bardzo delikatny zapach. Truskawka Lichee posiada słodkawy smak. Doskonale gasi pragnienie!
W 100 [g] mieści się około 15 truskawek lichee.
Pochodzenie
Ojczyzną tej herbaty są oczywiście Chiny, bo przecież tylko kraj, który dał światu herbatę mógł stworzyć najdoskonalszą jej odmianę. W swych rodzinnych stronach Truskawka Lichee parzona jest rzadko, a sam ceremoniał zarezerwowany jest na najszczególniejsze okazje.
Jak zaparzyć?
Proces parzenia Truskawki Lichee to widowisko. Miłośnicy tej herbaty radzą, by zaparzać ją w małym, szklanym czajniczku, podgrzewanym za pomocą herbacianej świeczki. Wystarczy wtedy jedynie wyłączyć światła lub zasłonić okna i cieszyć się niezwykłym spektaklem, w którym niepozorna kulka rozkwitnie, rodząc dorodny, zielono-różowy kwiat.
Podobnie jak w przypadku innych białych herbat, Truskawkę Lichee parzy się w wodzie o temperaturze 75 0 C. Jej delikatność sprawia, że proces ten powinien trwać stosunkowo długo – od 7 do 10 minut. Z jednej kulki przyrządzić można nawet 3 napary, które za każdym razem smakować i pachnieć będą wyśmienicie!
Zobacz nasze pozostałe aukcje: Pamiętaj za przesyłkę płacisz tylko raz |