Herbata Perła Olimpijska to wysokogatunkowa chińska biała herbata. Jej liście zwijane są ręcznie i formowane w drobne i delikatne kulki przypominające perły. Do jej produkcji wykorzystuje się wyłącznie najmłodsze listki krzewów herbacianych.
Herbata Perła Olimpijska posiada silne właściwość prozdrowotne, w tym bakteriobójcze oraz antywirusowe. Zresztą mówi się, że herbaty białe ze względu na zawartość antyoksydantów, należą do jednych z najzdrowszych herbat. Herbata Perła Olimpijska posiada silne właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne dzięki czemu przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych. Oddziaływuje także korzystnie na układ krwionośny i regularne jej spożywanie zmniejsza ryzyko zawału serca. Ponadto, bogata jest w polifenole, które hamują powstawanie wolnych rodników, oraz w witaminę C, która wspomaga układ odpornościowy organizmu, a także fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Napar herbaty Perła Olimpijska ma jasną, słomkową barwę i lekko jaśminowy delikatny smak.
Sposób przygotowania herbaty:
Herbatę Perła Olimpijska należy parzyć około 6-8 min., w temperaturze wody 70-75 st. C.
Proponowana dawka to łyżeczka (6-8 perełek) na filiżankę.