Charakterystyka:
Herbata biała White Pai Mu tan (Biała Piwonia) produkowana jest na małą skalę w chińskiej prowincji Fujian z odmian krzewów „da bai" i „shui xian bai". Młode, duże, nieregularne listki i pączki w srebrzystym odcieniu dają jasny i klarowny napar o delikatnym smaku, pozbawionym goryczy. Niezwykle subtelny i aksamitny, a przy tym bardzo orzeźwiający i pobudzający.
Doskonale sprawdza się jako herbata popołudniowa, polecam ją również po posiłku. Najlepiej smakuje bez cukru i innych dodatków. Biała herbata jest bardzo lekka i wydajna, dzięki czemu dłużej możesz cieszyć się swoją ulubioną herbatą.
HERBATA BIAŁA 白茶; bái chá - produkowana jest na niewielką skalę głównie w Chinach. Zbiór odbywa się wczesną wiosną, gdy roślina budzi się ze snu zimowego. Zbiera się najmłodsze liście i nierozwinięte pąki krzewu herbacianego, pokryte drobnym, białym puszkiem, któremu zawdzięcza swoją nazwę. Podczas obróbki biała herbata przechodzi tylko dwie fazy: więdnięcie, podczas którego lekko fermentuje i suszenie, które jednocześnie kończy proces fermentacji. Herbaty białe zwane są inaczej herbatami lekko fermentowanymi, gdyż stopień fermentacji wynosi zaledwie około 10-15%. Młode listki zawierają trzy razy więcej zdrowotnych polifenoli (które chronią organizm przed atakiem wolnych rodników - substancji szkodliwych, powodujących zmiany w DNA komórki), niż liście starsze. Przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych w komórkach.
Właściwości herbaty białej:
- Zawiera dużą ilość witaminy C
- Orzeźwia, pobudza, wspomaga koncentrację (idealna na lato i przy wzmożonym wysiłku intelektualnym)
- Redukuje napięcie i stresy
- Zmniejsza ryzyko zawału serca
- Chroni organizm przed atakiem wolnych rodników, które są odpowiedzialne za proces starzenia się organizmu
- Posiada najsilniejsze właściwości antyoksydacyjne i antymutagenne, przez co przeciwdziała powstawaniu zmian nowotworowych
- Nazywana "eliksirem młodości" - zawiera aż 47% polifenoli, a więc jedna filiżanka ma ich tyle co 12 szklanek soku pomarańczowego
Sposób przygotowania:
1-1,5 łyżeczki herbaty (2-5g) zalewamy wodą (200ml) o temp. ok. 85 stopni i parzymy 5-7min. Po tym czasie liście odcedzamy od naparu. Herbata parzona w ten sposób działa pobudzająco, im dłużej liście zostają w naparze, tym bardziej napar traci działanie pobudzające.
Herbata może być podawana na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Świetnie komponuje się z bitą śmietaną, lodami, sokami owocowymi (wiśnia, truskawka, brzoskwinia), świeżymi owocami. Stwórz swój własny przepis na ulubioną herbatę!
Pamiętaj: w tworzeniu nowych smaków ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia ;-)
Opakowanie:
Zakupiony produkt zostanie zważony do przeźroczystej grubej torebki zgrzewanej, oznaczonej etykietą z nazwą, składem i datą ważności. Dołączony klips umożliwia wielokrotne otwieranie i zamykanie. W naszej ofercie znajdziesz także kolorowe torebki, które możesz zakupić, gdy zależy Ci na ozdobnej formie opakowania (np. na prezent).