Przedmiotem tej aukcji jest Biała Herbata Pai Mu Tan.
Nazwa Pai Mu Tan znaczy biała Peonia. Pochodzi z prowincji Fuijan. są to dwa pierwsze liście z pękiem. Można ją przechowywać dowolnie długo.
Herbaty białe uważane są za najzdrowsze herbaty ze względu na ilość antyoksydantów. Nie należą do herbat tanich. Mają delikatną słomkową barwę i delikatny smak.
Herbaty Białe powstają z pominięciem fermentacji. w rezultacie produkt ma inne właściwości niż herbata czarna. Najważniejszym czynnikiem wpływającym na jakośc herbaty jest moment zbiorów. Im liście są młodsze, tym przygotowany z nich napar jest bardziej wartościowy. Posiada większą ilość olejków eterycznych i mniejszą ilość garbnika, który nadaje herbacie gorzkawy smak.
herbata zawiera wartościowe składniki; teinę, odpowiednik kofeiny z kawy, która ma właściwości pobudzające i wzmacniające koncentrację. Flawonidy - polifenole - posiadające silne właściwości przeciwutleniające i zdolność wiązania metali - chronią organizm przed zatruciami i wolnymi rodnikami. Teanina - występuje wyłącznie w herbacie- poprzez obniżanie ciśnienia i korzystną stymulację procesów mózgowych, sprawia że pod jej wpływem osiąga się stan koncentracji przy jednoczesnym odprężeniu. Herbata zawiera również fluor( zęby) wapń, żelazo, potas, sód i cynk.
Najlepszą wodą do parzenia herbaty jest woda miękka - pozbawiona w maksymalny sposób wapnia i magnezu.
herbaty białe parzymy w temperaturze 70-80 stopni - woda powinna być gotowana pierwszy raz, gdyż taka nie jest pozbawiona tlenu nieodzownego do uzyskania wartościowego naparu. parzymy 3-5 minut w naczyniach całkowicie pozbawionych obcych zapachów ze względu na delikatność aromatu białych herbat.
Herbata daje żółtawy napar, posiada bardzo odświeżający, przyjemny, łagodny, kwiatowy smak, miękki i delikatny.
Waga :1kg
kraj pochodzenia: Chiny
|