Waga: 25g
Produkcja: Makaibari (Indie)
Pakowanie: Hampstead Tea (Wielka Brytania)
Certyfikacja Fairtrade: Fairtrade International (FLO)
Certyfikacja ekologiczna: Demeter, Organic Farming EU, USDA organic
Jest to produkt Sprawiedliwego Handlu (Fair Trade)
Inne: eleganckie opakowanie - puszka
Hampstead White Tea - herbata biała - produkowana w tradycyjnym stylu Pai Mu Tan. Charakteryzuje się naparem o srebrnej barwie i delikatnym, słodkawym posmaku. Biała herbata zawiera mnóstwo antyoksydantów znanych ze swoich przeciwdziałających starzeniu właściowości.
Biała herbata produkowana jest z młodych nierozwiniętych jeszcze pączków. Zbiór następuje wiosną a krzewy zwykle chronione są dodatkowo przed działaniem promieni słonecznych. Osłonięte liście nie są w stanie wytworzyć chlorofilu, który nadaje herbacie kolor zielony.
Wyróżnienie w konkursie z 2009 roku w kategorii napoje bezalkoholowe, organizowanego przez Soil Association. Nagrody Soil Association Organic Food Awards 2009 zostały przyznane przez zespół 60 kucharzy, restauratorów, krytyków kulinarnych i dietetyków, którzy w ciągu trzech dni próbowali ponad 300 produktów.
Herbaty Hampstead są uprawiane na
plantacji w Makaibari. Plantacja mieszcząca się w Darjeeling (północno -
wschodnie Indie) to 125 lat tradycji w uprawie herbaty. Jest to też
pierwsza biodynamicznaplantacja herbaty na świecie.
Wszystkie herbaty posiadają certyfikat Demeter,
który jest najwyższym standardem zrównoważonego rolnictwa. Biodynamika,
często zwana uprawą „ekologiczną plus”, obejmuje aktywne techniki uprawy
takie jak integracja hodowli zwierząt i roślin poprzez rygorystyczną
produkcję kompostu. Wszystko co jest używane na plantacji pochodzi z
niej samej – dzięki temu uprawa jest zrównoważona, zdrowa i przebiega w
harmonii z naturą. Wszystkie produkty Hampsteadsą oznaczone logiem
Demeter, które gwarantuje, że pochodzą z biodynamicznej uprawy.
Czarne, zielone i białe herbaty Hampstead
produkowane są według tradycyjnych metod. Z krzewów zbierane są
ręcznie tylko dwa listki i pączek w przeciągu 8 miesięcy od marca do
listopada. Listki podlegają następnie fermentacji aby otrzymać herbatę
czarną lub są parzone aby otrzymać herbatę zieloną. W ostatnim etapie
listki są zwijane i suszone.