Przyjemny, różany aromat wydobywający się ze świeżych, soczystych płatków unosi się nad barwnym suszem. Kompozycja ta, oparta na liściach białej chińskiej herbaty Pai Mu Tan posiada oryginalny, różany smak, doprawiony pozbawionymi goryczy nutami herbacianymi - tym intensywniejszymi, im dłużej trwa proces przygotowania naparu. Do stworzenia białej herbaty wykorzystuje się młode, pokryte jeszcze białym meszkiem liście, zrywane zanim zdążą się rozwinąć. Stąd właśnie nazwa tego niezwykłego gatunku. Zbiory możliwe są jedynie przez cztery dni w roku, przy czym do produkcji herbaty wykorzystuje się jedynie liście rosnące wysoko na szczytach drzew.
Biała herbata posiada walory zdrowotne, tj. pomaga w profilaktyce różnych odmian raka ,obniża ciśnienie krwi, zmniejsza poziomu „złego” i zwiększa poziomu „dobrego” cholesterolu przyczyniając się do ochrony serca i układu krwionośnego.
Do parzenia białej herbaty wodę należy gotować tylko raz i króciutko.
Nie wolno doprowadzać do silnego wrzenia.
Tę wykwintną herbatę parzyć można trzykrotnie w temperaturze 85°C. Należy ją parzyć ok. 5-7 min., wtedy biała herbata zachowuje najlepsze wartości smakowe.
Biała herbata jest najszlachetniejszą i najdelikatniejszą z herbat,
częste i długie gotowanie wody silnie ją utlenia co zdecydowanie zmienia smak
delikatnej białej herbaty.