China Pai Mu Tan (Bai Mu Dan) Qingshan ORGANIC! to jedna z najbardziej znanych białych herbat. Pochodzi z ekologicznego ogrodu Qingshan w prowincji Henan. Charakteryzuje się całymi, naturalnie fermentowanymi liśćmi, o subtelnym, delikatnym aromacie i jasnym naparze.
Sposób parzenia
Zaparzać w temperaturze 75-85°C przez około 5-7minut . Po wskazanym czasie listki oddzielić od naparu. Można parzyć trzykrotnie.
Właściwości herbaty białej
- Dobra dla serca
- Zmniejsza ryzyko nowotworów
- Ma właściwości antybakteryjne
- Spowalnia proces starzenia
Herbata biała- jest zaliczana do najdroższych na świecie. Określenie biała wywodzi się od srebrno-białych, pokrytych delikatnymi włoskami, listków. Powstaje z młodych, wiosennych pączków, które jeszcze nie zdążyły się rozwinąć. W trakcie produkcji poddawana jest tylko procesowi więdnięcia i suszenia. Napary tej herbaty są bardzo delikatne i subtelne. Pokrywający pączki i spodnią powierzchnię listków meszek ma specyficzną srebrną, połyskliwą barwę. Uważa się, że systematyczne picie białej herbaty, dzięki zawartym w niej bio-związkom, skutecznie powstrzymuje rakowe zwyrodnienia komórek.