Szlachetna biała herbata powstaje z nierozwiniętych herbacianych pączków i pierwszych listków, pokrytych jeszcze srebrnym puszkiem, zrywanych w chińskiej prowincji Fujian. Przez wieki uchodziła za herbatę cesarzy.
Piękna, poetycka nazwa rzadkiego gatunku Pai Mu Tan oznacza „białą piwonię”.
To najmniej przetworzona ze wszystkich gatunków herbat – dla uzyskania niepowtarzalnego aromatu wystarczy proces więdnięcia i suszenia liści. Dzięki temu powstaje napar o aksamitnym, lekko słodkim, kwiecistym smaku, bogaty w witaminy A i E oraz polifenole.
Gatunek: biała Pai Mu Tan
Pochodzenie: Chiny, prowincja Fujian
Składniki wzbogacające: płatki róż.
Aromat: naturalny, herbaciany (niearomatyzowana)
Smak: łagodny, świeży, z nutą kwiatową
Kolor naparu: jasnożółty
Pakowanie: folia + zewnętrzny kartonik
Wskazówki dotyczące przygotowania: aby zachować naturalny aromat herbacianych liści, najlepiej zalewać herbatę wodą o temperaturze 70-85°C. Najlepiej używać czajniczków lub zaparzaczy, które pozwalają na swobodne rozwijanie się liści. Do naczynia należy wsypać po jednej łyżeczce herbaty na filiżankę, zalać gorącą wodą (ok. 150 ml na filiżankę), po zaparzać przez 7 do 9 minut. Przed podaniem zaleca się oddzielenie naparu od liści.
Pojemność: 30g