Ahmad Tea Londyn
jest firmą rodzinną, której wiedza i doświadczenie w handlu herbatą; począwszy od jej uprawy do mieszania i pakowania, zdobywane były przez kilka pokoleń.
Znak Ahmad Tea charakteryzuje herbaty wyjątkowe pod każdym wgzlędem. Nasi eksperci odpowiedzialni za dobór najlepszych gatunków herbaty, pozwalających na stworzenie doskonałej mieszanki, testują liście z wielu plantacji na świecie. Tradycyjne metody zbioru herbaty pozwalają na utrzymanie wyjątkowej świeżości i aromatu podczas transportu. W kolejnym etapie liście są mieszane według sprawdzonych rodzinnych receptur.
Do produkcji dopuszczane są te mieszanki, które zostały przetestowane
i zatwierdzone przez głównego eksperta. Efektem tych działań jest wyjątkowa filiżanka herbaty o nieskazitelnej barwie, wspaniałym aromacie i doskonałym smaku.
Od początku istnienia nasza firma zdbywała renomę dzięki jakości produkowanych herbat. Nieustannie dbamy o jej utrzymanie, czego wyrazem są wysokogatunkowe mieszanki i estetyczny wygląd opakowań wszystkich rodzajów z asortymentu naszych herbat.
Herbatę Ahmad Tea znają smakosze w ponad 45 krajach, na pięciu kontynentach.
Ciekawostki:
- Filiżanka herbaty zawiera od 60 do 90 mg teiny, podczas gdy dopuszczalna dzienna dawka to ok. 650 mg.
- Herbata zawiera m.in. eteryczne, pigmenty, śladowe ilości witamin oraz sporo fluoru.
- Herbata zielona zawiera przed wszystkim: garbniki - nadające rześkość i cierpkość; kofeinę (nazywaną teiną); minerały - fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk; witaminy - A, B1, B2, C, E, K
- Herbata czarna jest odmianą herbaty zielonej. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
- Herbaty czarne i czerwone parzy się wrzątkiem, wszystkie zielone zaś przegotowana wodą o temperaturze 60-85 C.
- Duży wkład do herbacianej tradycji wnieśli Rosjanie. Za ich przyczyną pojawiły się słynne samowary, które początkowo służyły do podgrzewania wszelakich zup.
- Herbata zaparzona w wielokrotnie gotowanej wodzie traci swoje korzystne właściwości (jak działanie uspokajające itp.)
- Nie wielkość, a kształt torebek herbacianych wpływa na jej smak wynika to z faktu ,iż herbaciane liście pod wpływem wrzątku rozwijają się, puchną i uwalniają substancje decydujące o smaku i zapachu napoju. W małej torebce liście upakowane są ciaśniej, więc nie mają miejsca, by swobodnie się rozwinąć.
- Bardzo lubiana u nas czarna herbata Earl Grey zawdzięcza swój charakterystyczny zapach olejkowi ze skórek bergamoty - gorzkich żółtych pomarańczy uprawianych w krajach śródziemnomorskich.
- Najlepsze i najdroższe są herbaty zbierane ręcznie. Zrywa się dwa młode listki z czubka (od nich zależy barwa napoju) i sąsiadujący z nimi pączek kwiatowy (daje aromat)
- Najlepsze gatunki herbaty pochodzą z plantacji położonych powyżej 2 tysięcy metrów n.p.m. Herbata z okolic górskich ma silniejszy aromat