Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

HERBATA AHMAD Cejlon 100g

21-03-2012, 11:39
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 7.40 zł     
Użytkownik JOWI_OP
numer aukcji: 2167859777
Miejscowość Opole
Zostało sztuk: 12    Wyświetleń: 18   
Koniec: 26-03-2012 18:59:19
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Ceylon Tea Orange Pekoe
100 g herbaty liściastej

Ahmad Tea Londyn

 jest firmą rodzinną, której wiedza i doświadczenie w handlu herbatą; począwszy od jej uprawy do mieszania i pakowania, zdobywane były przez kilka pokoleń.

Znak Ahmad Tea charakteryzuje herbaty wyjątkowe pod każdym wgzlędem. Nasi eksperci odpowiedzialni za dobór najlepszych gatunków herbaty, pozwalających na stworzenie doskonałej mieszanki, testują liście z wielu plantacji na świecie. Tradycyjne metody zbioru herbaty pozwalają na utrzymanie wyjątkowej świeżości i aromatu podczas transportu. W kolejnym etapie liście są mieszane według sprawdzonych rodzinnych receptur.

Do produkcji dopuszczane są te mieszanki, które zostały przetestowane

i zatwierdzone przez głównego eksperta. Efektem tych działań jest wyjątkowa filiżanka herbaty o nieskazitelnej barwie, wspaniałym aromacie i doskonałym smaku.

Od początku istnienia nasza firma zdbywała renomę dzięki jakości produkowanych herbat. Nieustannie dbamy o jej utrzymanie, czego wyrazem są wysokogatunkowe mieszanki i estetyczny wygląd opakowań wszystkich rodzajów z asortymentu naszych herbat.

Herbatę Ahmad Tea znają smakosze w ponad 45 krajach, na pięciu kontynentach.

 

Ciekawostki:

  • Filiżanka herbaty zawiera od 60 do 90 mg teiny, podczas gdy dopuszczalna dzienna dawka to ok. 650 mg.
  • Herbata zawiera m.in. eteryczne, pigmenty, śladowe ilości witamin oraz sporo fluoru.
  • Herbata zielona zawiera przed wszystkim: garbniki - nadające rześkość i cierpkość; kofeinę (nazywaną teiną); minerały - fluor, żelazo, sód, wapń, potas, cynk; witaminy - A, B1, B2, C, E, K
  • Herbata czarna jest odmianą herbaty zielonej. Otrzymuje się ją z prawie każdego rodzaju herbaty zielonej, poprzez poddanie jej procesowi pełnej fermentacji, co powoduje zmianę zabarwienia listków na brązowo. Jednoczesnej przemianie ulegają wszystkie składniki herbaty. Fermentacja powoduje, że garbniki zamieniają się w związki aromatyczne, zmniejsza się udział witaminy C oraz niektórych związków mineralnych. Zieloną herbatę pije się aby ugasić pragnienie, czarną natomiast rozgrzewająco.
  • Herbaty czarne i czerwone parzy się wrzątkiem, wszystkie zielone zaś przegotowana wodą o temperaturze 60-85 C.
  • Duży wkład do herbacianej tradycji wnieśli Rosjanie. Za ich przyczyną pojawiły się słynne samowary, które początkowo służyły do podgrzewania wszelakich zup.
  • Herbata zaparzona w wielokrotnie gotowanej wodzie traci swoje korzystne właściwości (jak działanie uspokajające itp.)
  • Nie wielkość, a kształt torebek herbacianych wpływa na jej smak wynika to z faktu ,iż herbaciane liście pod wpływem wrzątku rozwijają się, puchną i uwalniają substancje decydujące o smaku i zapachu napoju. W małej torebce liście upakowane są ciaśniej, więc nie mają miejsca, by swobodnie się rozwinąć.
  • Bardzo lubiana u nas czarna herbata Earl Grey zawdzięcza swój charakterystyczny zapach olejkowi ze skórek bergamoty - gorzkich żółtych pomarańczy uprawianych w krajach śródziemnomorskich.
  • Najlepsze i najdroższe są herbaty zbierane ręcznie. Zrywa się dwa młode listki z czubka (od nich zależy barwa napoju) i sąsiadujący z nimi pączek kwiatowy (daje aromat)
  • Najlepsze gatunki herbaty pochodzą z plantacji położonych powyżej 2 tysięcy metrów n.p.m. Herbata z okolic górskich ma silniejszy aromat


Na innych moich aukcjach dostępne są inne herbaty z tej samej firmy