Herbalyes Tahitian Noni
100% sok z owoców Morinda Citrifolia
pochodzących z upraw ekologicznych
1 litr
Herbalyes Tahitian Noni jest 100% sokiem z dojrzałych owoców Morinda citrifolia. Nie zawiera żadnych konserwantów, wody, dodatku innych soków, aromatów czy sztucznych składników. Nasze noni to czysty, naturalny sok.
Nie jest produkowany z proszku, suszu, metodą liofilizacji ani inną technologią powodującą przeróbkę soku.
Herbalyes Tahitian Noni wytwarzany jest według prostej, stosowanej od wieków na Polinezji tradycyjnej metody, bez żadnych technicznych zabiegów. Dojrzałe w słońcu owoce są zrywane ręcznie, myte i układane w dużych beczkach. Sok noni wycieka sam pod ciężarem owoców i jest następnie jedynie filtrowany. Nasz produkt to naturalny sok z noni, który optymalnie wspomaga funkcjonowanie organizmu i zapewnia sukces w drodze do zdrowia.
Właściwości i zastosowanie
Morinda citrifolia to krzew lub drzewo znane na Polinezji pod nazwą noni, nono lub nonu. Od paru lat wzrosło zainteresowanie noni, ale owoce i nawet liście tej rośliny już od stuleci są stosowane na Polinezji. Drzewa Morinda citrifolia rosną bardzo licznie (przeważnie dziko) i praktycznie wszędzie na Polinezji. Można je spotkać także na Tahiti oraz na 120 wyspach tego archipelagu, gdzie rosną w idealnych warunkach i z daleka od zanieczyszczeń, przy wyśmienitej przez cały rok pogodzie, na żyznej, bogatej w minerały glebie wulkanicznej.
Certyfikaty
Herbalyes Tahitian Noni pochodzi z upraw ekologicznych.
Tahitian Noni ma pozytywną opinię SANCO (Europejskiej Komisji Zdrowia i Ochrony Konsumenta).
Sposób użycia
Profilaktycznie raz dziennie od 60 ml do 100 ml czystego soku noni na pusty żołądek rano, pół godziny przed posiłkiem, albo po południu dwie godziny po obiedzie. Zalecana dawka: trzy butelki należy wypić w ciągu miesiąca.
Oficjalna dawka 30 ml to tak zwana "dawka marketingowa". Przyjęta przez firmę dawka 30 ml, która jako pierwsza certyfikowała noni w EU została przejęta przez inne firmy jako sposób dawkowania. Firma ta wyszła z założenia, że takie dawkowanie ma wystarczyć na miesiąc spożywania 1 litrowego noni biorąc pod uwagę wysoką cenę wywodzącego się z systemu sprzedaży bezpośredniej produktu.
Zalecamy picie czystego soku. Dlatego masze noni nie zawiera domieszki innych soków. Stuprocentowy czysty sok noni ma brązowawą barwę i typowy, niesłodki, gorzkawo - cierpki smak. Jego naturalny, mocny smak można złagodzić chłodząc sok przed wypiciem. Tym, którzy nie chcą pić czystego soku, zalecamy wymieszanie go z niesłodzonym sokiem owocowym.
Przeciwwskazania
Brak
Przechowywanie
Przechowywać w suchym i ciemnym miejscu.
Po otwarciu przechowywać w lodówce. Należy spożyć do 30 dni po otwarciu.
Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania
Czy Wasze noni jest naprawdę oryginalne? Czytałem w Internecie, że jest firma, która posiada jedyne prawdziwe, oryginalne noni. Skąd taka cena, inne noni są droższe, czy to nie podróbka itp.
Większość sprzedawanych w Internecie noni pochodzi ze sprzedaży bezpośredniej. Sprzedaż sieciowa to w zasadzie piramida finansowa z jakimś produktem w tle. Stosunek ceny sprzedaży do kosztów wytworzenia w systemach sieciowych wynosi co najmniej 40:1. Reszta to system prowizji, marketing i cała działalność firmy. Jest więc dokładnie odwrotnie do tego, co podają w swoich tekstach reklamowych. Działalność takiej firmy jest o wiele droższa niż „zwykłej”. W zasadzie sprzedaż sieciowa byłaby niekonkurencyjna, gdyby nie fakt podkreślania wyjątkowości produktu. „Oryginalny, prawdziwy, reszta konkurencji ma noni niskiej jakości” itp. W sumie jak inaczej mają to uzasadnić? Podstawowa działalność takiej firmy to dobre opakowanie, duża ilość ludzi w sieci oraz właściwe uzasadnienie przemieszane z uczuciem niezależności własnego biznesu. Jest wiele firm na świecie, które importują noni. Nie ma jednego prawdziwego soku noni, tak jak nie można powiedzieć, że istnieje jeden prawdziwy sok z jabłek. To „jedyne prawdziwe noni” jest co najwyżej średnią półką i naprawdę nie warto się na to nabierać. Wszystko tak naprawdę zależy od metody produkcji soku.
Czy Wasze noni jest pasteryzowane czy liofilizowane?
To jest przykład działalności systemów sieciowych. Daje się ludziom uczucie, że coś rozumieją i mają wrażenie, że pytanie jest sensowne. Ta opinia często „chodzi” w Internecie i toczy się cała bezsensowna dyskusja na ten temat. Pytanie jest nielogiczne. Liofilizacja to metoda przeróbki soku, pasteryzacja to metoda zwiększająca przydatność soku do spożycia. Mówimy o dwóch różnych tematach. Każdy sok otrzymany jakąkolwiek metodą musi być albo pasteryzowany albo potraktowany chemią, na przykład benzoesanem sodu. Liofilizacja nie sprawi, że sok będzie miał dłuższy termin do spożycia. w najlepszym przypadku liofilizowany sok będzie musiał być pasteryzowany. Mamy następujące metody przeróbki soków:
- proszkowa
- susz
- liofilizacja
Proszkowa metoda jest najtańsza. Sok przechodzi przez gorący bęben i otrzymuje się proszek. Przykład to kawa rozpuszczalna. Proszek jest łatwy do transportu, ładuje się go w beczki i z powrotem otrzymuje sok na przykład po przewiezieniu do Europy, mieszając go z wodą. To jest uproszczenie, ale daje pewien obraz. 90% składników jest utracona. Prawie wszystkie soki: noni, aloesy itd., jakie za 40 zł widzicie czasami w sklepach to właśnie coś takiego.
Susz podobnie. Metoda ta bardzo często stosowana jest przez niemieckie firmy. Bardzo często takie produkty otrzymane z suszu mają etykietę bio produktu tylko dlatego, że materiał wyjściowy z którego był zrobiony pochodził z plantacji ekologicznych.
Liofilizacja to najdroższa metoda przeróbki. Tylko bogate firmy na nią stać. Faktem jest, że składniki zostają zachowane, ale produkt jest przerabiany do postaci pulpy lub proszku. Metoda ta ma swoje uzasadnienie logistyczne. Łatwiej transportuje się przerobiony o niskiej objętości materiał. Ale nie jest prawdą, że produkt liofilizowany jest lepszy od naturalnego. Metoda liofilizacji została wymyślona przez wojsko amerykańskie w latach pięćdziesiątych, a potem przejęta przez przemysł spożywczy. Ma to uzasadnienie, kiedy musimy otrzymać żywność, która zachowuje składniki przy małej objętości.
Na przykład ma to zastosowanie w wojskowości, lotach kosmicznych, alpinistyce.
Nasza firma preferuje naturalne produkty. Nasz sok importujemy w kadziach, z których następnie jest rozlewany. Jest to prosta, naturalna metoda. Naturalne soki działają lepiej na organizm.
Z własnego, długiego doświadczenia z różnymi ziołami wiem, że naturalne produkty czy są to zioła, soki, czy żywność są najbardziej sprzyjające, bardziej niż lekarstwa czy produkty przerobione, w tym liofilizowane. Te ostanie dość „szybko podkręcają” organizm, a to nie jest dobra droga. Nie ma też żadnych gwarancji, że nie zostały dodane inne chemiczne dodatki do takiego produktu, dla zwiększenia „efektu”. To nie jest tak, że natura potrzebuje uzupełnienia. Bardzo często sprzedawane suplementy są niskiej jakości i kuracja nie daje efektu jakiego oczekujemy.
Dawkowanie
Wiadomo, że dawka 30 ml noni nie jest wystarczająca. Każdy organizm reaguje inaczej i nie jest to zależne od wieku, wagi czy płci. Trzeba zdać sobie sprawę, że każde pożywienie ma działanie na organizm oraz na tak zwane ciało eteryczne, które w medycynie wschodu jest uważane za podstawę ciała materialnego. Akupunktura czy ziołolecznictwo to przykłady. Dlatego tak ważne jest żeby produkt był nieprzerabiany oraz pochodził z upraw ekologicznych, ponieważ ma to duży wpływa na naszą energię. Mówiąc w miarę prosto, za każdym działaniem substancji na przykład zawartych w noni mamy jeszcze działanie energetyczne . Smak ma duże znaczenie, dlatego noni, mimo że tak smakuje jak smakuje powinno być pite bez soków, jeśli to możliwe. Dawkę trzeba ustalić indywidualnie. Poczuć jak organizm reaguje. Oto kilka sugestii. Dla dorosłego człowieka dawka: 60 ml do 100 ml jednorazowo. Można powtórzyć taką dawkę w ciągu dnia, jeśli potrzeba.