Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

Herbalyes Sacha Inchi 100% olej z inca inchi 500ml

11-04-2015, 16:08
Aukcja w czasie sprawdzania nie była zakończona.
Cena kup teraz: 131.70 zł     
Użytkownik Herbalyeskft
numer aukcji: 4892724860
Miejscowość Bielsko-Biała
Zostało sztuk: 1000    Wyświetleń: 108   

Dodatkowe informacje:
Stan: Nowy
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha


Herbalyes Sacha Inchi Herbalyes Kurkuma

Wysyłka:

Kurier Siódemka

Kontakt:

Telefon: 516 [zasłonięte] 904
e-mail: [zasłonięte]@herbalyes.pl

Herbalyes SACHA INCHI

100% olej z owoców inca inchi
(Przedmiotem aukcji jest: Olej Herbalyes Sacha Inchi 2x 250 ml. Termin ważności: 01-01-2016)

Czym jest Herbalyes Sacha Inchi? 

Roślina Sacha Inchi (Plukenetia volubilis linneo) występuje głównie na terenie lasów amazońskich (obszar Peru), a jej nasiona są bogatym źródłem wysokiej jakości odżywczego oleju roślinnego. Olej wytwarzany z Sacha Inchi uznawany jest za wysoce odżywczy, głównie z uwagi na fakt, iż charakteryzuje się on wysokim stężeniem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, będąc doskonałym źródłem kwasów Omega 3 (kwas alfa-linolenowy). Zawiera on ich aż 48%! Olej ten nie zawiera cholesterolu. 

Pochodzenie roślinne sprawia, iż jest to zdrowsze i bardziej ekologiczne źródło kwasów omega-3 niż olej rybny czy olej lniany. Oleje bogate w kwasy omega-3 są niezwykle wrażliwe na działanie utleniaczy oraz wysokich temperatur, a więc wymagają one dostarczenia znacznej dozy antyoksydantów. W przeciwnym przypadku ulegną one utlenieniu w organizmie, negatywnie wpływając na stan zdrowia. Bardzo istotne jest jednak to, że olej pozyskiwany z Inca Inchi zawiera naturalne antyoksydanty w formie witamin A oraz E (znajdujące się w nasionach tej rośliny) i dlatego jest doskonałym źródłem kwasów omega-3. 

Herbalyes Sacha Inchi jest doskonałym dodatkiem do codziennej diety, zwłaszcza dla osób które nie spożywają wystarczającej ilości rybiego mięsa lub warzyw bogatych w kwasy Omega. Zawiera on przeciwutleniacze w formie witamin A oraz E (alfa-tokoferol), znaczne ilości białka oraz aminokwasy, które przyczyniają się do utrzymania odpowiedniego stanu zdrowia.  

Olej z Sacha Inchi  jest wysoce przyswajany przez organizm (w 96%) oraz nie powoduje problemów gastrycznych czy podrażnień, co może mieć miejsce po spożyciu innych olejów. Nie zawiera on także jakichkolwiek substancji chemicznych czy środków konserwujących. Olej pozyskiwany z Sacha Inchi charakteryzuje się niezwykłym, doskonałym smakiem oraz aromatem. Jest on idealny do przygotowywania sosów sałatkowych oraz przyprawiania różnorodnych potraw. 
 

Skład oraz wartości odżywcze  

Składniki: 100% Oleju z nasion Sacha Inchi  
Przeciwutleniacze: Witamina A: 681 ug, Witamina E: 17 mg/100 g 
Kwasowość: 0,22 
Liczba nadtlenkowa: 3,13 
Substancje dodatkowe: Brak 
 

Duża zawartość kwasów tłuszczowych, w tym kwasów omega-3 

 

Olej z Sacha Inchi charakteryzuje się wysoką zawartością kwasów tuszowych (84%), z czego 48% to kwasy Omega 3. 
 

Wartości odżywcze 

Olej z Sacha Inchi nie zawiera substancji negatywnie wpływających na ludzki organizm, dzięki czemu nie wprowadzono obostrzeń odnośnie jego spożycia. Olej pozyskiwany z rośliny Sacha Inchi nagrodzono złotym medalem za doskonałe właściwości organoleptyczne na Światowych Targach Olejów Jadalnych w Paryżu w roku 2004.  Inne oleje bogate w kwasy omega-3 - takie jak olej lniany czy olej pozyskiwany z pachnotki zwyczajnej - zawierają toksyny przez co w niektórych krajach nie są dopuszczone do spożycia. Poza znaczną zawartością oleju wysokiej jakości, nasiona Sacha Inchi zawierają duże ilości protein oraz aminokwasów, z których 96% jest w pełni przyswajalnych przez organizm. 
 

Kwasy omega-3 głównym składnikiem Oleju Sacha Inchi 

Wiemy także, że organizm nie jest w stanie samodzielnie wytwarzać niektórych niezbędnych kwasów tłuszczowych takich jak kwasy omega-3. Jeżeli w Twojej diecie brakuje tych kwasów tłuszczowych, to z powodu ich niedoboru zaczynasz chorować. Niedobór ten prowadzi nieuchronnie w komórkach twojego ciała do zahamowania potrzebnych reakcji chemicznych zachodzących oraz do powstawania uszkodzeń prowadzących do poważnych chorób przewlekłych takich jak: 

  • choroby układu sercowo-naczyniowego,  
  • artroza, osteoporoza,  
  • depresja,  
  • choroba Alzheimera,  
  • nowotwory, 
  • cukrzyca. 

Kwasy omega-3 nazywane są „niezbędnymi” nienasyconymi kwasami tłuszczowymi, ponieważ nasze ciało nie jest ich w stanie syntezować. Wpływają one pozytywnie na błony komórkowe oraz wiele procesów biochemicznych zachodzących w organizmie, w szczególności tych związanych z ciśnieniem krwi, elastycznością naczyń krwionośnych, reakcjami immunologicznymi i przeciwzapalnymi, a także sklejaniem się płytek krwi. 

 
Olej Sacha Inchi a olej lniany (Dieta dr Budwig) 

Istnieją dwa rodzaje kwasów omega-3: pochodzenia roślinnego i pochodzenia zwierzęcego. 

Kwasem omega-3 pochodzenia roślinnego jest kwas alfa-linolenowy (w skrócie: ALA). Kwas alfa-linolenowy możesz zażywać pod wieloma postaciami, ale przede wszystkim znajduje się on w siemieniu lnianym 

Oleje roślinne mają podwójne wiązania chemiczne (nadające im odpowiednie właściwości biologiczne), które są niezwykle wrażliwe na działanie utleniaczy oraz wysokich temperatur. Oleje łatwo jełczeją (ulegają utlenieniu), stają się toksyczne i przestają przynosić korzyści zdrowotne. Wszyscy potrzebujemy kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego. Jednak olej lniany ma bardzo wrażliwe wiązania chemiczne, powinien być cały czas przechowywany w niskich temperaturach. Stąd też wartość olejów lnianych kupowanych w hipermarketach jest nikła i nie stanowi pełnowartościowego źródła kwasów omega-3.  

Oznacza to, że przy spożywaniu oleju o niskiej jakości z czasem nie jesteś w stanie już metabolizować kwasów omega-3. Doskonałym rozwiązaniem jest Herbalyes Sacha Inchi zawiera naturalne antyoksydanty w formie witamin A oraz E (znajdujące się w nasionach tej rośliny) i dlatego jest doskonałym źródłem kwasów omega-3. Dlatego też Herbalyes Sacha Inchi jest doskonałym olejem dla diety dr Budwig. 
 

Jaka jest optymalna dawka kwasów omega-3 

 

W 2004 roku międzynarodowa komisja złożona z ekspertów opracowała optymalne dawki kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego (ALA). Zalecają oni przyjmowanie wartości 0,7% dziennej porcji kilokalorii, czyli 1,5 g w przypadku diety opartej na 2000 kcal. (Przeciętna dieta). 
 

Aby dostarczyć komórkom organizmu 1,3 g kwasów omega-3 pochodzenia roślinnego, należy spożyć np.: 

  • ½ łyżeczki (2 ml) oleju Sacha Inchi,
  • 2 łyżeczki (10 ml) mielonego siemienia lnianego,
  • 2 łyżeczki (10 ml) nasion chia (szałwii hiszpańskiej),
  • 1 łyżkę stołową (15 ml) oleju rzepakowego,
  • ¼ filiżanki (60 ml) oleju z orzechów włoskich,
  • 1½ łyżki stołowej (22 ml) oleju sojowego. 

Ważne jest również zachowanie równowagi pomiędzy kwasami omega-3 a omega-6. Kwasy omega-6 (czyli kwas linolowy) są obecne w naszym pożywieniu w dużych ilościach, tak więc nie grozi nam ich niedobór. Związane jest to z tym, że kwasy te znajdują się w oleju słonecznikowym, w kukurydzy i soi, które stanowią znaczącą część współczesnej diety. Można je także znaleźć w mięsie i tłuszczu zwierząt karmionych kukurydzą, takich jak bydło czy drób. 
 

Należy jednak pamiętać, że stosunek tłuszczów omega-3 do omega-6 w twojej diecie powinien wynosić 1:1 lub co najwyżej 1:4. Jednakże najczęściej stosunek ten wynosi 1:15. Zbyt dużo kwasu linolowego w diecie zmniejsza ilość delta 6-desaturazy, czyli enzymu koniecznego do metabolizowania kwasu alfa-linolenowego co może prowadzić do podwyższonego ryzyka chorób serca. Jeżeli więc w twojej diecie znajduje się dużo kwasów tłuszczowych omega-6, musisz ograniczyć ich spożycie, a zwiększyć spożycie kwasów omega-3.