Autor: Henryk Socha
Tytuł: Sake napój samurajów
Liczba Stron: 144
Wydawnictwo: Rosner i Wspólnicy, 2005
Stan: nowa
Opis:
Niniejszy album autorstwa Henryka Sochy pod tytułem Sake - napój samurajów jest pierwszym polskim opracowaniem na temat ulubionego napoju Japończyków - sake. Nigdy dotychczas na polskim rynku wydawniczym nie ukazała się żadna pozycja polskiego autora, ani tłumaczenie opracowania z języka obcego na temat sake. Czytelnik może znaleźć setki książek o winach francuskich, hiszpańskich i innych - lecz żadnej o sake. A sake wdarło się do Polski jako znakomity produkt, atrakcyjny,egzotyczny i - nieznany. Album ten jest pierwsza polską praca na temat napoju, który od wieków stanowi znaczną część historii i kultury Japonii, a dzięki swoim niezaprzeczalnym walorom, coraz śmielej zdobywa świat. Fabryki produkujące sake znajdują się dzisiaj nie tylko w Japonii, ale również w Australii, Korei, Stanach Zjednoczonych,Kanadzie i wielu innych krajach. Coraz częściej możemy zobaczyć sake na polskich półkach sklepowych, a w polskich restauracjach japońskich jest ona równie popularna jak sushi czy sashimi. Licząca się japońska restauracja nie może obyć się bez sake, gdziekolwiek na świecie. Poza historią sake, opisem zwyczajów, rytuałów, techniki jej produkcji etykiety spożywania, prezentacją ceramiki, służącej do jej rozlewania i konsumpcji, w albumie Czytelnik znajdzie również wiele ciekawych informacji o życiu Japonii dawnej i współczesnej, i pozna rozliczne nowe walory tego pięknego kraju.