Cudowna Cytryna - mieszanka czerwonej herbaty Rooibos, skórki cytryny, trawy cytrynowej oraz aromatu cytrynowego. Rooibos dzięki swoim zdrowotnym właściwością znajduje uznanie coraz to większej rzeszy smakoszy. Naturalny miodowy, słodkawy smak powoduje, iż napój ten zaskarbił sobie spore grono zwolenników. Ten afrykański napar zawiera w sobie wysoki poziom przeciwutleniaczy, takich jak aspalathin i nothofagin. Jego największą zaletą jest jednak to, iż nie zawiera kofeiny oraz to, iż w porównaniu ze zwykłą herbatą ma w sobie niewielkie ilości garbników. Osoby nerwowe oraz mające problemy ze snem powinny go stosować, by się odprężyć. Polecany jest przy biegunkach, bólach brzucha i zatwardzeniach. Kojąco działa także przy bólach głowy, rozdrażnieniu, skokach ciśnienia. Herbata z ziela czerwonokrzewu ma duże znaczenie w dermatologii i kosmetyce. Dzięki właściwością przeciwgrzybiczym, przeciwbakteryjnym i przeciwzapalnym jest często stosowana jako środek wspomagający leczenie trądziku, egzemy, łuszczycy, opryszczki, goi swędzące rany i łagodzi poparzenia słoneczne. Wspomaga również leczenie alergii.
Sposoby parzenia:
Rooibos doskonale smakuje pity na ciepło, można też przygotować smaczną herbatę mrożoną.
1. Do picia na ciepło
1 łyżeczkę suszu zalać gorącą ale nie wrzącą wodą (ok. 96 st. C), parzyć przez 3-5 min. po odcedzeniu herbata jest gotowa do picia. Fusy można ponownie zalać wodą – po drugim parzeniu herbatka smakuje równie dobrze.
2. Do picia na zimno
Trzy łyżki suszu zalej litrem gorącej ale nie wrzącej wody (ok. 96 st. C) i parzyć przez 3-5 min. Przecedź, ostudź i dodaj łyżkę miodu i sok z połowy cytryny. Dokładnie wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki. Podawać z lodem i plasterkiem cytryny