PALARNIA KAWY I KAWIARNIA
CAFE BORÓWKA
poleca:
HAWAJE
EXTRA FANCY CAPTAIN COOK
100% arabika
stopień wypalenia: CITY +
data wypalenia: 7.12.2011 r.
waga netto: 250g
Jedna z najdroższych i najlepszych kaw świata. Zaraz po Kopi Luwak dzieli drugie miejsce z Jamaica Blue Mountain. Jej nazwa jest zastrzeżona, a eksportowane worki kawowe są lakowane i posiadają certyfikat oryginalności. Plantacja tej niezwykłej arabiki znajduje się na hawajskim wybrzeżu Kona, na wulkanicznych stokach Mauna Loa, jest to jeden z najlepszych obszarów uprawy kawy na świecie, o czym decydują, bliskie ideału hawajskie warunki: temperatura, gleba, ilość opadów oraz pokrywa chmur pojawiająca się około godz. 14-tej chroniąca kawowce przed nadmiarem promieniowania słonecznego. Obszar uprawy to zaledwie 30km2, co zapewnia najwyższą dbałość plantatorów o krzewy kawowca. Sami byliśmy zaskoczeni zielonym ziarnem, które dostaliśmy, każde ziarenko jest niemal identyczne, tak jakby każde było mierzone i dobierane ręcznie. Arabika ta charakteryzuje się bardzo dużą zawartością kofeiny ok. 180mg/filiżanka przez co efekt pobudzenia jest zdecydowanie wyraźniejszy w stosunku do innych kaw. Pijąc tą niezwykle cenną arabikę poczuć można wręcz idealną harmonię pomiędzy niską kwasowością, lekką cierpkością i silnym aromatem korzenno-orzechowym.
Istnieje możliwość zmielenia kawy w różnym stopniu w zależności od posiadanego ekspresu:
-
Ekspres ciśnieniowy – drobne zmielenie
- French press – zmielenie średnie
- Ekspres przelewowy – zmielenie grube
CAFE BORÓWKA to kawiarnia i palarnia kawy znana większości wrocławian. Już od kilku lat istniejemy na wrocławskim rynku kawowym. Kawy przez nas wypalane to specjalnie wyselekcjonowane rodzaje ARABIKI, które zamawiamy tylko u zaufanego importera. Daje nam to pewność, że ziarno, które do nas dociera jest najwyższej jakości. W naszych kawach nie znajdziecie Państwo ziaren połamanych lub „odpadowych”. Ponadto zawsze macie Państwo pewność, że kawa u nas zamówiona jest świeżo wypalona, a na każdej etykiecie znajduje się dokładna data wypalenia. Świeżo wypalone kawy zaczynają nabierać swoich właściwości po ok. 2 tygodniach od dnia palenia i najlepiej smakują przez ok. 3 miesiące.
!!! ZAPRASZAMY NA NASZE POZOSTAŁE AUKCJE !!!
|