wg.wagi brutto
07 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 417971 23 1320 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5372007 [zasłonięte] 300001 Ogólne właściwości i działanie herbat
Co zawiera herbata? Jak powszechnie wiadomo, picie herbaty oprócz przyjemnych doznań smakowych przynosi też wymierne korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim napar herbaciany zawiera wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Główne związki występujące w herbacie to: -
Teina - jest to odpowiednik występującej w kawie kofeiny. Wykazuje właściwości pobudzające i wzmacnia koncentrację. -
Tanina - jest to garbnik wiążący i osłabiający działanie teiny, przez co napar zyskuje właściwości uspokajające. -
Flawonoidy (polifenole) - mają one silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność wiązania metali, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. -
Teanina - jest to aminokwas, który wpływa na obniżenie ciśnienia oraz stymuluje procesy mózgowe, dzięki czemu jednocześnie uspokaja i relaksuje oraz pozwala na zachowanie koncentracji. Związek ten w naturze występuje jedynie w liściach herbaty. -
Witaminy: B1, B2, A, C i K. -
Minerały: fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk. Pijąc herbatę należy jednak pamiętać, że zawartość wyżej wymienionych witamin i minerałów w naparze jest mniejsza niż w suszu i nie należy jej traktować jako głównego źródła składników potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Ponadto, jeśli chodzi o katechiny, to najwięcej znajduje się ich w herbatach zielonych i czerwonych, najwięcej witamin i minerałów zachowują herbaty zielone (ze względu na brak procesu fermentacji), a najwięcej taniny jest w herbatach czerwonych.
Dobra dla serca Dobroczynny wpływ naparu herbacianego na zdrowie został zauważony już dawno temu przez chińskich i japońskich lekarzy. Badania naukowe wykazały, że szczególnie dobroczynne dla człowieka są zawarte w herbacie polifenole. Związki te mają działanie antyoksydacyjne, spowalniają procesy starzenia i działają przeciwwirusowo. Polifenole chronią też przed zawałami serca, dlatego picie zielonej i białej herbaty (najbardziej bogatych w te związki) jest zalecane osobom zagrożonych tą przypadłością. Ponadto herbata ma działanie stymulujące na układ krążenia, poprawia funkcje naczyniowe i obniża poziom złego cholesterolu.
Dłuższe życie i piękniejszy wygląd Według medycyny wschodniej herbata może też dodatnio wpływać na długość życia i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Ponadto herbata dodawana jest często do kosmetyków, gdyż zawarte w niej witaminy i minerały mają korzystny wpływ na urodę (więcej o korzystnym działaniu herbaty na urodę w artykule Herbata w kosmetykach).
Układ pokarmowy i moczowy Herbata ma również korzystny wpływ na cały układ pokarmowy. Jej dobroczynne działanie daje się zauważyć już w jamie ustnej, bo zawarty w naparze fluor chroni zęby przed próchnicą. Ponadto napar z zielonej herbaty jest polecany osobom cierpiącym na nadkwaśność (ale należy się wystrzegać mocnej herbaty czarnej). Herbata ułatwia też trawienie i przyswajanie pokarmów. Napar herbaciany korzystnie działa również na nerki i drogi moczowe. Pobudza on ich czynność, dlatego może być wykorzystywany jako delikatny środek moczopędny.
Bakteriobójcza Herbata wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Z tego powodu może ona łagodzić przebieg zatruć pokarmowych, a także korzystnie działać na zewnątrz organizmu-okłady z liści herbacianych są polecane osobom z podrażnionymi i zmęczonymi oczami.
Przeciwwskazania Herbata jest napojem o dużych właściwościach zdrowotnych, ale istnieje kilka faktów, o których powinniśmy pamiętać: -
dzienna porcja herbaty nie powinna przekraczać czterech-pięciu filiżanek, najlepiej pić ją godzinę po posiłku. Spożywanie jej w zbyt dużej ilości może sprawić, że zawarte w niej garbniki podrażnią błonę śluzową, co negatywnie wpłynie na wchłanianie składników pokarmowych. Co więcej, nadmiar garbników niszczy witaminę B1; -
polifenole zawarte w herbacie mają zasadniczo dobroczynny wpływ na zdrowie, ale mogą też blokować wchłanianie żelaza. Aby zneutralizować ten efekt należy spożywać produkty bogate w witaminę C, zwiększającą przyswajanie żelaza; -
wypicie zbyt dużej ilości herbaty (szczególnie mocnej) przed snem może powodować bezsenność. | herbata Zielona Haichao prasowana w kostkach 125g.(40kostek) Znakomita, wysokiej jakości herbata produkowana z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan. Wytwarzana metodą tradycyjną w postaci prasowanych kostek. Sposób Parzenia: Jedną kostkę herbaty na filiżankę, ok.250ml zalewamy przegotowaną wodą 75-85st.C 3-5 min.Czynność mozna powtórzyć zaparzając te same liście herbaty. Dobre rady: Aby napar zachował najlepsze właściwości smakowe i unikalny aromat herbatę należy zaparzyć w ogrzanym wrzącą wodą, a następnie do sucha wytartym porcelanowym czajniczku używając miękkiej wody. Temperaturę wody należy dobrać biorąc pod uwagę jej gatunek, dlatego najlepiej o nią zapytać sprzedawcy. Generalnie waha się ona pomiędzy 60 a 90 stopniami Celsjusza. Istnieją dwie metody osiągnięcia pożądanej temperatury: pierwsza z nich to po prostu użycie odpowiedniego termometru, druga opiera się na spostrzeżeniu, że w temperaturze pokojowej wrząca woda po 3-4minutach ma 90stopni, a po 12-14minuta spada do 75. Niestety czas parzenia zielonej herbaty również jest zróżnicowany w zależności od stopnia rozdrobnienia suszu, gatunku herbaty i twardości wody. Herbaty bardzo rozdrobnione parzy się króciutko, a te o dużych listkach parzy się znacznie dłużej. Podobnie jak wielkość liści tak i twardość wody wydłuża czas parzenia zielonej herbaty. Krótkie parzenie(około 3minut) powoduje, że teina nie wiąże się z garbnikami, więc napar jest orzeźwiający i pobudzający. Wydłużenie czasu parzenia z kolei daje nam napar o działaniu relaksującym. Herbatę zieloną parzy się dwu a nawet trzykrotnie za każdym razem uzyskując napar o innym aromacie i innych właściwościach. Pierwsze parzenie daje napar o delikatnym aromacie działający pobudzająco. Drugie napar o intensywniejszym aromacie, smaczniejszy i działający relaksująco na nasz organizm(dlatego jest on znacznie bardziej ceniony niż ten z pierwszego parzenia). Dobrze zaparzona herbatka ma pozbawiony goryczy smak i delikatny aromat. Zielona herbata i jej właściwości: -
Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem. -
Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych. -
Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca. -
Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi. -
Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą. -
Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki -
Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom. -
Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu. -
Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii. -
Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
Herbata prasowany liść. Importowana z Chin przez:Panaceum International Producent: Manufactured by Yunnan Haichao Group / CHINA Waga netto: 125g. Waga brutto: ok.180g.
|