wg.wagi brutto
07 1140 [zasłonięte] 2[zasłonięte]0040002 [zasłonięte] 417971 23 1320 [zasłonięte] 1[zasłonięte]5372007 [zasłonięte] 300001 Ogólne właściwości i działanie herbat
Co zawiera herbata? Jak powszechnie wiadomo, picie herbaty oprócz przyjemnych doznań smakowych przynosi też wymierne korzyści dla zdrowia. Przede wszystkim napar herbaciany zawiera wiele składników, które mają dobroczynny wpływ na nasz organizm. Główne związki występujące w herbacie to: -
Teina - jest to odpowiednik występującej w kawie kofeiny. Wykazuje właściwości pobudzające i wzmacnia koncentrację. -
Tanina - jest to garbnik wiążący i osłabiający działanie teiny, przez co napar zyskuje właściwości uspokajające. -
Flawonoidy (polifenole) - mają one silne właściwości antyoksydacyjne i zdolność wiązania metali, dzięki czemu pomagają chronić organizm przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. -
Teanina - jest to aminokwas, który wpływa na obniżenie ciśnienia oraz stymuluje procesy mózgowe, dzięki czemu jednocześnie uspokaja i relaksuje oraz pozwala na zachowanie koncentracji. Związek ten w naturze występuje jedynie w liściach herbaty. -
Witaminy: B1, B2, A, C i K. -
Minerały: fluor, wapń, żelazo, potas, sód i cynk. Pijąc herbatę należy jednak pamiętać, że zawartość wyżej wymienionych witamin i minerałów w naparze jest mniejsza niż w suszu i nie należy jej traktować jako głównego źródła składników potrzebnych do właściwego funkcjonowania organizmu. Ponadto, jeśli chodzi o katechiny, to najwięcej znajduje się ich w herbatach zielonych i czerwonych, najwięcej witamin i minerałów zachowują herbaty zielone (ze względu na brak procesu fermentacji), a najwięcej taniny jest w herbatach czerwonych.
Dobra dla serca Dobroczynny wpływ naparu herbacianego na zdrowie został zauważony już dawno temu przez chińskich i japońskich lekarzy. Badania naukowe wykazały, że szczególnie dobroczynne dla człowieka są zawarte w herbacie polifenole. Związki te mają działanie antyoksydacyjne, spowalniają procesy starzenia i działają przeciwwirusowo. Polifenole chronią też przed zawałami serca, dlatego picie zielonej i białej herbaty (najbardziej bogatych w te związki) jest zalecane osobom zagrożonych tą przypadłością. Ponadto herbata ma działanie stymulujące na układ krążenia, poprawia funkcje naczyniowe i obniża poziom złego cholesterolu.
Dłuższe życie i piękniejszy wygląd Według medycyny wschodniej herbata może też dodatnio wpływać na długość życia i zmniejszać ryzyko zachorowania na raka. Ponadto herbata dodawana jest często do kosmetyków, gdyż zawarte w niej witaminy i minerały mają korzystny wpływ na urodę (więcej o korzystnym działaniu herbaty na urodę w artykule Herbata w kosmetykach).
Układ pokarmowy i moczowy Herbata ma również korzystny wpływ na cały układ pokarmowy. Jej dobroczynne działanie daje się zauważyć już w jamie ustnej, bo zawarty w naparze fluor chroni zęby przed próchnicą. Ponadto napar z zielonej herbaty jest polecany osobom cierpiącym na nadkwaśność (ale należy się wystrzegać mocnej herbaty czarnej). Herbata ułatwia też trawienie i przyswajanie pokarmów. Napar herbaciany korzystnie działa również na nerki i drogi moczowe. Pobudza on ich czynność, dlatego może być wykorzystywany jako delikatny środek moczopędny.
Bakteriobójcza Herbata wykazuje też działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Z tego powodu może ona łagodzić przebieg zatruć pokarmowych, a także korzystnie działać na zewnątrz organizmu-okłady z liści herbacianych są polecane osobom z podrażnionymi i zmęczonymi oczami.
Przeciwwskazania Herbata jest napojem o dużych właściwościach zdrowotnych, ale istnieje kilka faktów, o których powinniśmy pamiętać: -
dzienna porcja herbaty nie powinna przekraczać czterech-pięciu filiżanek, najlepiej pić ją godzinę po posiłku. Spożywanie jej w zbyt dużej ilości może sprawić, że zawarte w niej garbniki podrażnią błonę śluzową, co negatywnie wpłynie na wchłanianie składników pokarmowych. Co więcej, nadmiar garbników niszczy witaminę B1; -
polifenole zawarte w herbacie mają zasadniczo dobroczynny wpływ na zdrowie, ale mogą też blokować wchłanianie żelaza. Aby zneutralizować ten efekt należy spożywać produkty bogate w witaminę C, zwiększającą przyswajanie żelaza; -
wypicie zbyt dużej ilości herbaty (szczególnie mocnej) przed snem może powodować bezsenność. | herbata Czerwona Pu-Erh Haichao prasowana w kostkach 125g.(40kostek) Znakomita, wysokiej jakości herbata produkowana z najlepszych gatunków krzewów herbacianych prowincji Yunnan. Wytwarzana metodą tradycyjną w postaci prasowanych kostek. Kiedyś zarezerwowana wyłącznie dla cesarzy, dziś każdy może poznać jej smak i płynące z niej właściwości lecznicze i "odchudzające".
Ciekawostki
- W chińskiej prowincji Yunnan do dziś rośnie ponad 2000-letnie drzewo qingmao, z którego wytwarza się czerwone herbaty o najwyższej jakości. "Król drzew herbacianych" ma 32 metry wysokości i ponad 1 metr średnicy. Posiada białe kwiaty i wiecznie zielone owalne liście.
- Odmiana Pu-Erh była znana już za czasów dynastii Tang (VII - X wiek), choć wówczas mógł pijać ją tylko cesarz. Zwykłemu obywatelowi groziła za jej spożycie surowa kara.
- Jest herbatą pośrednią między herbatą czarną a zieloną. Poddaje się ją procesowi półfermentacji.
- W przeciwieństwie do innych herbat, najlepszą uzyskuje się z długo dojrzewających liści. Liście dojrzewają nawet do 60 lat.
- Nazywa się ją "smoczą herbatą" ze względu na liście, które po rozwinięciu w imbryku przypominają kształtem smoka.
- Posiada aromat wilgotnej ziemi i nieco drażniący smak, jednak jej zawartość cenny dla organizmu pierwiastków jest znacznie wyższa niż w pozostałych gatunkach herbat.
Korzyści płynące z czerwonej herbaty
-
Obniża poziom złego cholesterolu. -
Oczyszcza organizm i usprawnia usuwanie toksyn z organizmu. -
Reguluje pracę przewodu pokarmowego, wspomaga pracę wątroby oraz pobudza procesy trawienne. Z tego względu polecana jest osobom, które starają się zrzucić kilka kilogramów. Badania przeprowadzone w Paryżu wykazały, że miesięczna kuracja uwzględniająca 3-4 filiżanki czerwonej herbaty (Pu-Erh) dziennie w połączeniu z normalną dietą, powodowała u 88% badanych spadek wagi o 3-11 kilogramów. Co ważniejsze, efekty te utrzymały się. Amerykanie już okrzyknęli ją "zabójcą tłuszczu". -
Przyspiesza trawienie alkoholu i powrót do jasności umysłu. -
Dzięki zawartości teiny, poprawia koncentrację i pamięć. -
Wyższa niż w innych herbatach zawartość związków flawonoidowych sprawia, że czerwona herbata polecana jest osobom ze zmianami miażdżycowymi. Flawonoidy uszczelniają i wzmacniają ściany naczyń krwionośnych. Mają też działanie moczopędne i poprawiają krążenie. Pomagają też obniżyć ciśnienie. -
Działa uspokajająco. Zalecana jest przy wahaniach nastroju oraz depresjach. -
Dzięki zawartości fluoru, wzmacnia kości i chroni zęby przed próchnicą -
Zawiera cenne aminokwasy, pierwiastki śladowe (wapń, magnez, flour, żelazo, cynk, mangan, miedź, selen) oraz witaminę E, dzięki czemu wzmacnia organizm.
Sposób parzenia
- Na jedną filiżankę używamy jedną kostkę herbaty.
- Herbatę zalewamy wrzątkiem i parzymy 2-7 minut w zależności od upodobań i liczby parzeń (pierwotne, wtórne).
- Czerwoną herbatę można parzyć wielokrotnie.
-
Należy pić ją bez dodatków, gdyż cukier lub mleko powodują utratę jej właściwości.
Herbata prasowany liść. Importowana z Chin przez:Panaceum International Producent: Manufactured by Yunnan Haichao Group / CHINA Waga netto: 125g. Waga brutto: ok.180g.
|