Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

HABANERO WHITE 10 nasion + owoc !!! POSMAKUJ !!!

23-01-2012, 20:56
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Najwyzsza cena licytacji: 6 zł      Aktualna cena: 6 zł     
Użytkownik gawrysiaki
numer aukcji: 2054595243
Miejscowość Włocławek
Kupiono sztuk: 1    Licytowało: 1    Wyświetleń: 64   
Koniec: 19-01-2012 17:09:59
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

 

 

PRZEDMIOTEM AUKCJI SĄ NASIONA PAPRYCZEK

HABANERO WHITE

 

CENA 6 ZŁ OBEJMUJE 10 NASION PAPRYKI HABANERO WHITE ORAZ POŁOWĘ USUSZONEJ PAPRYCZKI !!!

 

OWOCE POCHODZĄ Z MOJEJ UPRAWY 

BYŁY SUSZONE POD KONIEC LISTOPADA

 

DZIĘKI ZAŁĄCZONYM OWOCOM MAJĄ PAŃSTWO PEWNOŚĆ IŻ KUPUJĄ W 100 % ORYGINALNY PRZEDMIOT.

 

UWAGA !!! OWOCE HABANERO WHITE SĄ PIEKIELNIE OSTRE !!!

 

 

KOSZT PRZESYŁKI:

LIST POLECONY EKONOMICZNY 6,5 ZŁ

LIST POLECONY PRIORYTETOWY 7,5 ZŁ

KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I NIE ULEGA ZMIANIE PRZY ZAKUPIE WIĘKSZEJ ILOŚCI

Na koszt przesyłki składa się: cena znaczka pocztowego + koperta bąbelkowa + woreczki do nasion. Nie zarabiam na przesyłce.

 

Każdy klient który dokona zakupu za minimum 15 zł otrzymuje GRATIS 1 SZTUKĘ CAŁEJ USUSZONEJ PAPRYCZKI CHILI [w środku są nasiona] Z INNYCH AUKCJI W RAMACH PROMOCJI :-) 

 

PRZESYŁKI NADAJĘ W CIĄGU 7 dni roboczych OD MOMENTU WPŁATY

DECYDUJE KOLEJNOŚĆ WPŁATY

Jeżeli chcesz przyśpieszyć przesyłkę zapłać przez "Płacę z pay-u"!

 

WPŁAT NALEŻY DOKONYWAĆ NA KONTO PODANE NA AUKCJI

LUB PRZEZ PŁACĘ Z ALLEGRO w ciągu 7 dni od momentu zakupu.

 

AUKCJA DOTYCZY KOŃCÓWEK NASION Z SEZONU 2011 I TRWA DO MOMENTU WYCZERPANIA ZAPASÓW - istnieje zatem możliwość zakończenia aukcji w każdej chwili !!!

Na aukcji wystawiono ostatnie 13 paczek nasion z kawałkami papryki. 

Kolejne takie aukcje dopiero po zbiorach w czerwcu!!!


Papryka habanero (Capsicum chinense),

zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia).

 

Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa).

Wbrew nazwie "habanero" (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie. Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).

Roślina osiąga do 120 cm wysokości. W porównaniu z innymi gatunkami papryki ma szerokie liście i zwykle zielonkawe, małe kwiaty.Owoce Mają długość 2,5-6 cm i szerokość ok. 2,5 cm. Niedojrzałe owoce są zielone, dojrzałe w zależności od odmiany żółte, pomarańczowe, czerwone albo brązowe. Owoce w smaku przypominają morele, ale ze względu na wyjątkową ostrość nie nadają się do spożycia w surowym stanie dla większości ludzi. Jeżeli sok z habanero znajdzie się na naszych rękach, w żadnym wypadku nie wolno dotykać nimi oczu, twarzy ani genitaliów. Ręce należy obficie natrzeć olejem a następnie dokładnie umyć. Odmiany Nazwą Habanero określa się wszystkie odmiany gatunku Capsicum chinense, których istnieje duża różnorodność ze względu na formę, kolory i rozmiary owoców. W ostatnim czasie pojawiło się sporo nowych odmian, hodowanych dla uzyskania szczególnych właściwości. Najważniejsze z nich to: Red Savina, osiągająca do 577 000 jednostek Scoville'a i uważana przez długi czas za najostrzejszą paprykę Świata (w rzeczywistości najostrzejsza jest indyjska Naga Jolokia). 

 

Zastosowanie

• Lecznicze. Służy do przygotowania nalewki leczącej nowotwory a także działającej rozgrzewająco w leczeniu grypy i przeziębienia. Jest to również środek wyszczuplający – kapsaicyna zawarta w papryce przyśpiesza spalanie tłuszczu.

• Roślina przyprawowa. Habanero należy do najostrzejszych papryk. Ostrość wynika z wysokiej koncentracji kapsaicyny – w gnieździe nasiennym może ona wynosić nawet 1500 ppm (kapsaicyna jest już w koncentracji 0,5 ppm w roztworze wodnym odczuwalna jako ostra). Ostrość habanero w jednostkach Scoville'a wynosi 100.000 – 500.000. Smak jest „owocowo-tropikalny“, przypomina morele lub brzoskwinie. W Brazylii i Peru habanero jest elementem tradycyjnej kuchni.

• Owoce nadają się na przyprawę do wszystkich potraw, w których można je „rozcieńczyć“ – a więc do sosów, zup, półpłynnych potraw jakgulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast. W tym celu należy je najpierw drobno posiekać, w miarę możliwości unikając kontaktu ze skórą (używać rękawiczek ochronnych lub przytrzymać paprykę widelcem). Następnie, ze względu na dobrą rozpuszczalność kapsaicyny w tłuszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucić je na ok. godzinę (lub dłużej) do ciepłego oleju lub wódki, rumu itp., a potem połączyć wszystko z potrawą. Jeżeli nie mamy doświadczenia z papryką habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw. • Roślina ozdobna. Niektóre odmiany o jaskrawoczerownych owocach bywają u nas uprawiane jako ozdobne rośliny doniczkowe.

 

HABANERO WHITE

 

 


 

Informuję iż można zakupić u mnie pojedyncze opakowania nasion. Aukcje wystawiam na życzenie klienta.
CENNIK NASION 1-20 STYCZEŃ 2012
2,5 zł anacheim, ancho, cayenne, criolla sella, de arbol, thai chili, siberian house pepper, cyklon, pepperoni 
4 zł habanero capucchino, habanero white, piri piri, aji dulce, numex sauve, habanero chocolate, habanero orange, jalapeno, jamaican hot chocolate, naga jolokia, scotch bonnet red/yellow, red savina habanero, khorika jolokia, jati jolokia, aji lemon drop, naga jolokia, bhut chocolate jolokia