PRZEDMIOTEM AUKCJI SĄ NASIONA PAPRYCZEK
HABANERO WHITE
CENA 6 ZŁ OBEJMUJE 10 NASION PAPRYKI HABANERO WHITE ORAZ POŁOWĘ USUSZONEJ PAPRYCZKI !!!
OWOCE POCHODZĄ Z MOJEJ UPRAWY
BYŁY SUSZONE POD KONIEC LISTOPADA
DZIĘKI ZAŁĄCZONYM OWOCOM MAJĄ PAŃSTWO PEWNOŚĆ IŻ KUPUJĄ W 100 % ORYGINALNY PRZEDMIOT.
UWAGA !!! OWOCE HABANERO WHITE SĄ PIEKIELNIE OSTRE !!!
KOSZT PRZESYŁKI:
LIST POLECONY EKONOMICZNY 6,5 ZŁ
LIST POLECONY PRIORYTETOWY 7,5 ZŁ
KOSZT PRZESYŁKI JEST STAŁY I NIE ULEGA ZMIANIE PRZY ZAKUPIE WIĘKSZEJ ILOŚCI
Na koszt przesyłki składa się: cena znaczka pocztowego + koperta bąbelkowa + woreczki do nasion. Nie zarabiam na przesyłce.
Każdy klient który dokona zakupu za minimum 15 zł otrzymuje GRATIS 1 SZTUKĘ CAŁEJ USUSZONEJ PAPRYCZKI CHILI [w środku są nasiona] Z INNYCH AUKCJI W RAMACH PROMOCJI :-)
PRZESYŁKI NADAJĘ W CIĄGU 7 dni roboczych OD MOMENTU WPŁATY
DECYDUJE KOLEJNOŚĆ WPŁATY
Jeżeli chcesz przyśpieszyć przesyłkę zapłać przez "Płacę z pay-u"!
WPŁAT NALEŻY DOKONYWAĆ NA KONTO PODANE NA AUKCJI
LUB PRZEZ PŁACĘ Z ALLEGRO w ciągu 7 dni od momentu zakupu.
AUKCJA DOTYCZY KOŃCÓWEK NASION Z SEZONU 2011 I TRWA DO MOMENTU WYCZERPANIA ZAPASÓW - istnieje zatem możliwość zakończenia aukcji w każdej chwili !!!
Na aukcji wystawiono ostatnie 13 paczek nasion z kawałkami papryki.
Kolejne takie aukcje dopiero po zbiorach w czerwcu!!!
Papryka habanero (Capsicum chinense),
zwyczajowo nazywana habanero – jeden z gatunków papryki o owocach należących do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Południowej, z rejonu Amazonii (Brazylia, Kolumbia).
Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnił się w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyznę Chiny (stąd nazwa naukowa).
Wbrew nazwie "habanero" (jęz. hiszp. pochodzący z Hawany), rośliny z tego gatunku rzadko występują na Kubie. Uprawiane są głównie na półwyspie Jukatan w Meksyku (żółte i pomarańczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone).
Roślina osiąga do 120 cm wysokości. W porównaniu z innymi gatunkami papryki ma szerokie liście i zwykle zielonkawe, małe kwiaty.Owoce Mają długość 2,5-6 cm i szerokość ok. 2,5 cm. Niedojrzałe owoce są zielone, dojrzałe w zależności od odmiany żółte, pomarańczowe, czerwone albo brązowe. Owoce w smaku przypominają morele, ale ze względu na wyjątkową ostrość nie nadają się do spożycia w surowym stanie dla większości ludzi. Jeżeli sok z habanero znajdzie się na naszych rękach, w żadnym wypadku nie wolno dotykać nimi oczu, twarzy ani genitaliów. Ręce należy obficie natrzeć olejem a następnie dokładnie umyć. Odmiany Nazwą Habanero określa się wszystkie odmiany gatunku Capsicum chinense, których istnieje duża różnorodność ze względu na formę, kolory i rozmiary owoców. W ostatnim czasie pojawiło się sporo nowych odmian, hodowanych dla uzyskania szczególnych właściwości. Najważniejsze z nich to: Red Savina, osiągająca do 577 000 jednostek Scoville'a i uważana przez długi czas za najostrzejszą paprykę Świata (w rzeczywistości najostrzejsza jest indyjska Naga Jolokia).
Zastosowanie
• Lecznicze. Służy do przygotowania nalewki leczącej nowotwory a także działającej rozgrzewająco w leczeniu grypy i przeziębienia. Jest to również środek wyszczuplający – kapsaicyna zawarta w papryce przyśpiesza spalanie tłuszczu.
• Roślina przyprawowa. Habanero należy do najostrzejszych papryk. Ostrość wynika z wysokiej koncentracji kapsaicyny – w gnieździe nasiennym może ona wynosić nawet 1500 ppm (kapsaicyna jest już w koncentracji 0,5 ppm w roztworze wodnym odczuwalna jako ostra). Ostrość habanero w jednostkach Scoville'a wynosi 100.000 – 500.000. Smak jest „owocowo-tropikalny“, przypomina morele lub brzoskwinie. W Brazylii i Peru habanero jest elementem tradycyjnej kuchni.
• Owoce nadają się na przyprawę do wszystkich potraw, w których można je „rozcieńczyć“ – a więc do sosów, zup, półpłynnych potraw jakgulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z mięsa mielonego, a także do słodkich przetworów, np. dżemów i ciast. W tym celu należy je najpierw drobno posiekać, w miarę możliwości unikając kontaktu ze skórą (używać rękawiczek ochronnych lub przytrzymać paprykę widelcem). Następnie, ze względu na dobrą rozpuszczalność kapsaicyny w tłuszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucić je na ok. godzinę (lub dłużej) do ciepłego oleju lub wódki, rumu itp., a potem połączyć wszystko z potrawą. Jeżeli nie mamy doświadczenia z papryką habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy – wtedy nie należy już dodawać innych ostrych przypraw. • Roślina ozdobna. Niektóre odmiany o jaskrawoczerownych owocach bywają u nas uprawiane jako ozdobne rośliny doniczkowe.