HABANERO CHILI - 15g mielone
Papryka habanero (Capsicum chinense), zwyczajowo nazywana habanero - jeden z gatunków papryki o owocach nalezacych do najbardziej pikantnych i ostrych w smaku. Jak inne gatunki papryki pochodzi z Ameryki Poludniowej, najprawdopodobniej z Basenu Amazonki i/lub przyleglych wybrzezy. Po odkryciu Ameryki gatunek szeroko rozpowszechnil sie w uprawie i gdy botanicy w XVII wieku opisali go po raz pierwszy, mylnie uznali za ojczyzne Chiny (stad nazwa naukowa). Wbrew nazwie "habanero" (jez. hiszp. pochodzacy z Hawany), rosliny z tego gatunku rzadko wystepuja na Kubie. Uprawiane sa glównie na pólwyspie Jukatan w Meksyku (zólte i pomaranczowe odmiany) oraz na Karaibach (czerwone). Kulinaria Owoce nadaja sie na przyprawe do wszystkich potraw, w których mozna je „rozcienczyc“ - a wiec do sosów, zup, pólplynnych potraw jak gulasz, chilli con carne lub bigos, do potraw z miesa mielonego, a takze do slodkich przetworów, np. dzemów i ciast. W tym celu nalezy je najpierw drobno posiekac, w miare mozliwosci unikajac kontaktu ze skóra (uzywac rekawiczek ochronnych lub przytrzymac papryke widelcem). Nastepnie, ze wzgledu na dobra rozpuszczalnosc kapsaicyny w tluszczach i alkoholu, dobrze jest wrzucic je na ok. godzine (lub dluzej) do cieplego oleju lub wódki, rumu itp., a potem polaczyc wszystko z potrawa. Jezeli nie mamy doswiadczenia z papryka habanero, jeden owoc wystarcza na co najmniej 1,5 kg potrawy - wtedy nie nalezy juz dodawac innych ostrych przypraw
15 g = 68 g . Owoce
1 g = 10 por.
15 g Habanero = 1500 g Cayenne
www.texmexbbq.pl
Leśniakowizna, Wołomin
Jesteœmy bezpoœrednim importerem Scotch Bonnet (Habanero) w postaci mielonej.
Czy intersuje mieæ nasza przyprawê (Scotch Bonnet)?
My u¿ywamy tej papryki do produkcji naszego sosu Barebrque. Ta papryka jest najwyzszej jakoœci.
Posidamy certyfikat SANEPIDU na tê przyprawê i mo¿emy prowadziæ dystrybucjê w ca³ej Europie.
Papryka Scotch Bonnet jest produktem 100% naturalnym, bez dodatku konserwantów, bez sztucznych barwników.
W tym nomencie jesteœmyw Polsce jedynym impoterem tej przyprawy.
Scotch Bonnet (Habanero) jest przypraw¹ dla koneserów kulinarnych.
Jesteœmy gotowi dostarczyæ próbkê - Scotch Bonnet (Habanero).
Jeœeli interesuje nasz produkt, proszê o kontakt z Helen¹ Goerke - tel: 22 [zasłonięte] 3612.