Gwiazdka anyżu… idealna dekoracja i przyprawa świątecznych potraw!! Z dumą prezentuj potrawy udekorowane przepiękną gwiazdą anyżu!! Zastosowanie Używa się go głównie do duszonych potraw mięsnych, którym nadaje wyśmienity smak i niezapomniany aromat. Owoce anyżu dodawać można do drobiu, wieprzowiny, wszelkiego rodzaju tłustych mięs, pieczonej ryby, owoców morza – zyskują dzięki niemu charakterystyczny smak. Świetnie komponuje się również z warzywami. Anyżem aromatyzuje się także kompoty, potrawy słodkie z ryżu, budynie. Bywa również dodawany do niektórych napojów - ponczów, syropów, likierów itp. Przed dodaniem do potraw całe owoce i wraz z nasionami można rozdrobnić w moździerzu lub zemleć. Jest istotnym składnikiem chińskiej mieszanki pięciu przypraw.Można dodawać go do dań z porów. Anyżem aromatyzuje się likiery (np. Pastis), gumy do żucia oraz inne wyroby cukiernicze (ciastka, lizaki).Zawiera olejki eteryczne, kumaryny, flawonoidy, a także sterole roślinne. Poprawia nastrój. Dekoracja Ale anyż to nie tylko smak, to również… dekoracja. Owoce anyżu gwiazdkowatego kształtem przypominają ośmioramienną gwiazdę, w której znajdują się lśniące torebki nasienne. Prześliczny kształt anyżu sprawił, że powszechnie stosuje się go do dekoracji dań mięsnych, rybnych, deserów, a nawet drinków. Gwiazdki anyżu z pewnością urozmaicą nie tylko niejedną potrawę, ale również przystroją stół, pięknie komponując się z białym obrusem. Historia Anyż gwiazdkowaty, zwany również badianem, ceniony był już w starożytnym Egipcie. Wzmianki o tej przyprawie odnaleźć można w zapisach lekarza Dioskorydesa oraz u Pliniusza i Karola Wielkiego. Anyż pochodzi z Chin i Wietnamu, gdzie jest używany najczęściej. W Europie, do której dotarł szlakiem herbacianym przez Rosję, znany jest od trzech wieków.Anyż gwiazdkowany est bardziej aromatyczny niż anyż zwykły, a najbardziej aromatyczną częścią nie są nasiona, a gwiazdkowaty owoc. Polecany jest do doprawiania każdego rodzaju mięsa – drobiu, wieprzowiny i wołowiny, a także do ryb i owoców morza.Działanie lecznicze Anyż gwiazdkowaty od wieków znajduje zastosowanie z medycynie naturalnej - poprawia przemianę materii, łagodzi objawy kolki i inne silne bóle, działa odświeżająco. Szczególnie poleca się go przy bólach brzucha, wzdęciach u niemowląt oraz małych dzieci. Pobudza wydzielanie mleka u karmiących matek, które również dla osesków ma właściwości rozkurczowe. Anyż łagodzi nieżyty dróg oddechowych. Działa łagodnie wykrztuśnie, pobudza też czynność wydzielniczą błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Opakowanie: 250g
|