Wszystkie istotne informacje, takie jak:
- regulamin aukcji -
- płatności -
- koszty przesyłki -
- dane firmy -
znajdziesz na stronie
O MNIE
Wszystkie herbaty, kawy i napary pakowane są w ozdobne torebki trójwarstwowe z kopertowanym dnem w kolorze ciemnozielonym o pojemności 100g i 250g. Zamówienia z jednej licytacji łączymy w 1 torebkę, na życzenie pakujemy oddzielnie.
|
|
Przedmiotem aukcji jest herbata zielona aromatyzowana
Gunpowder GOJI - 50g
SKŁAD:
- zielona herbata Gunpowder,
- owoce Goji (min. 7,8%),
- aromat,
- skórka pomarańczowa,
- liście aloesu,
- kawałki żeńszenia (min. 0.8%)
Herbata
Gunpowder
to najwyższej jakości chińska zielona herbata. Jej listki są ciasno zwinięte w połyskujące małe kulki przypominające
proch strzelniczy,
rozwijające się podczas parzenia. Daje mocny napar o cierpkim smaku.
Jagody GOI (Goi Berries, inaczej kolcowój szkarłatny) - małe, czerwone jagody o dużej wartości odżywczej, które zawierają m. in.: izoleucynę, tryptofan, cynk, żelazo, miedź, wapń, german (posiada działanie antyrakowe), selen, fosfor, witaminy: B1, B2, B6, E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, tj. kwas linolowy pomocny w odchudzaniu i kwas omega 6. Jagody Goi zwiększają wytrzymałość, pobudzają, poprawiają krew, osłaniają wątrobę, poprawiają wzrok, opóźniają efekty starzenia, a także stymulują układ odpornościowy, obniżają ciśnienie krwi, mają działanie przeciwutleniające i hipoglikemiczne. Są bogate w aminokwasy (do 5%), polisacharydy wzmacniające system odpornościowy i spowalniające proces starzenia, karotenoidy (m. in. zeaksantynę, fysalien i kryptoksantynę), w tym beta karoten w ilości większej niż marchewka i jakiekolwiek inne pożywienie na świecie. Są też kompletnym źródłem białka. Goji Berries to pokarm, który ma jedną z najwyższych zawartości antyoksydantów na świecie - mają ich od 2 do 4 razy więcej niż czarna jagoda. Luteina i zeaksantyna, której ludzki organizm nie potrafi sam wyprodukować, a dostarczona w jagodach Goi, pomaga chronić oczy przed atakami wolnych rodników i naprawić uszkodzenia przez nie spowodowane. W Azji używano ich do regulacji wysokiego stężenia cukru we krwi i leczenia cukrzycy. Herbatka z Goi będzie pomocna przy oczyszczaniu wątroby z toksyn i wszelkich problemach trawiennych. Chińczycy wierzą, że ten owoc może znacząco przedłużyć życie.
Żeń-szeń - dzięki wysokiej zawartości składników czynnych (ginsenozydów), mikro i makro elementów oraz witamin: A, B1, B2 ,C i E, wapnia, miedzi, magnezu, żelaza, fosforu, cynku itp., posiada znakomite właściwości lecznicze. Wykazuje właściwości przeciwmiażdżycowe, obniża poziom cholesterolu i cukru we krwi, wpływa pozytywnie na pracę płuc i siłę mięśnia sercowego. Jest zalecany przy wzmożonej senności, niedokrwistości, chorobach nowotworowych, chorobach żołądka i jelit, przewlekłych schorzeniach wątroby, nerek, gruźlicy oraz cukrzycy. W korzeniach żeń-szenia znajduje się prawie 200 składników, które stymulują układ odpornościowy, poprawiają przemianę materii, przeciwdziałają zmęczeniu i znużeniu, energizują organizm, zwiększają wytrzymałość psychiczą i fizyczną, wzmacniają system nerwowy, podnoszą odporność na stres, poprawiają pamięć, procesy myślenia, kojarzenia oraz zdolność koncentracji. Tak szeroki zakres działania na organizm powoduje, że uważa się go za wszechstronne lekarstwo polecane w wielu dolegliwościach, zwłaszcza w starszym wieku, dla osób intensywnie pracujących, uczących się, a także w chorobach sercowo-naczyniowych. Wg badań naukowych prowadzonych w USA, Chinach, Rosji i innych krajach, prawidłowe, stałe i systematyczne używanie tej fascynującej rośliny, zapewnia w długim okresie dobre zdrowie, wspaniałe samopoczucie i długie lata życia
Sposób zaparzania:
Zalać wodą o temperaturze 70-80°C, parzyć przez 2-3 minuty. Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu 75 stopni. Ilość herbaty - 1 łyżeczka (około 3 g) na filiżnkę - 11-13 gramów na 1 l wody. Najlepiej stosować wodę źródlaną lub przefiltrowaną. Herbatę zieloną można parzyć wielokrotnie, mocniejsze gatunki nawet 4 razy. Pierwszy napar jest cierpki i gorzki, najlepiej więc zalać gorącą wodą, a po 20 sekundach parzenia wylać napar i następnie przystąpić do właściwego parzenia.
Już starożytni chińczycy mówili tak o parzeniu zielonej herbaty:
"Musisz być strasznym nędzarzem, skoro pijesz pierwszy napar."
H
erbata zielona w medycynie chińskiej ma swoje znaczące miejsce już od ponad tysiąca lat. Chińczycy używają jej do leczenia ospałości, zaburzeń trawiennych, bólów głowy, kłopotów ze wzrokiem (nieostre widzenie), zatruć alkoholowych i rozstroju żołądka.
Składniki zielonej herbaty:
- kofeina (zwana teiną);
- garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość;
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk);
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K);
- olejki eteryczne.
Właściwości:
- Ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, rozjaśnia umysł (na skutek obecności kofeiny, zwanej teiną, która ma działanie pobudzające lecz w przeciwieństwie do kofeiny zawartej w kawie nie działa gwałtownie, ale długotrwale pobudza);
- Obniża ryzyko zawału serca i miażdżycy tętnic, zmniejsza ryzyko zakrzepów (polifenole zawarte w herbacie osłabiają możliwość odkładania się cholesterolu);
- Obniża ciśnienie krwi (przeciwdziała tworzeniu się złogów na ściankach naczyń krwionośnych);
- Służy w profilaktyce nowotworowej (niektóre z polifenoli zawartych w herbacie potrafią hamować oddziaływanie związków odpowiedzialnych za powstawanie zmian nowotworowych);
- Posiada antyseptyczne działanie - garbniki zawarte w zielonej herbacie mogą zwalczać wirusy i bakterie - wspomaga więc leczenie chorób infekcyjnych (grypy, przeziębienia, biegunki, stanów zapalnych śluzówki jamy ustnej);
- Antyoksydacyjne, czyli opóźniające efekty starzenia (dzięki obecności antyutleniaczy);
- Napar z zielonej herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, np. po ciężkostrawnym posiłku (poprzez pobudzenie wydzielania soków żołądkowych);
- Wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą oraz odświeża oddech poprzez wysoką zawartość fluoru w zielonej herbacie oraz przeciwbakteryjne działanie polifenoli.
Przeciwwskazania:
- Ludzie cierpiący na bezsenność, nerwowość, mający wrażliwy żołądek nie powinni przesadzać z ilością pitej herbaty;
- Pacjenci z wrzodami żołądka powinni unikać picia zielonej herbaty, ponieważ wzmaga ona wydzielanie soków żołądkowych.
Herbatą zieloną nie powinno się popijać leków!
|