Herbata ta nazywana jest również Zhucha lub Pearl Tea. Gunpowder swoją nazwę zawdzięcza ciasno zwiniętym w kulki liściom herbaty, przypominającym proch strzelniczy. Otwierają się one w gorącej wodzie dając mocny, zielonkawo-miedziany napar o cierpkim smaku.
Świeżo zebrane, zielone listki zostają wysuszone i podgrzane, co zapobiega rozpoczęciu się procesów fermentacyjnych.
Właściwości zielonej herbaty:
- Napar z pierwszego parzenia działa pobudzająco-zawiera dużo teiny, z drugiego uspokajająco-pomaga radzić sobie z napięciami emocjonalnymi i stresem.
- Zielona herbata ma właściwości hamujące rozwój bakterii w układzie pokarmowym. Pobudza go również do wydzielania soków trawiennych.
- Obniża ciśnienie krwi poprawiając przy tym krążenie zmniejszając ryzyko wystąpienia chorób serca.
- Zawarte w zielonej herbacie flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.
- Dzięki zawartości fluoru chroni zęby przed próchnicą.
- Jest bogata w witaminy C, E, B, sole mineralne oraz garbniki
- Zawarte w niej garbniki zapobiegają nowotworom.
- Pobudza działanie pęcherza moczowego, co przyśpiesza wydalanie toksyn z organizmu.
- Zielona herbata wspomaga odchudzanie, ponieważ przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii.
- Chłodnego naparu używa się do przemycia przy zapaleniu spojówek oraz powiek.
Co zawiera zielona herbata?
Zielona herbata ma wiele cennych minerałów, witamin i innych związków korzystnych dla zdrowia:
- kofeina (zwana teiną)
- garbniki (polifenole) - nadają jej rześkość i cierpkość
- mikroelementy (fluor, wapń, żelazo, potas, sód, cynk)
- witaminy (A,B1,B2,C, E, K)
- olejki eteryczne
Napar z zielonej herbaty ma zielonożółty, słomkowy kolor, jest bardzo aromatyczny ma delikatny, ziołowy słodki-gorzki smak. Najważniejsze jest, aby zapamiętać starą chińską regułę:
"Herbata odda wszystko, co w niej tkwi, jeśli otrzyma wszystko czego potrzebuje”
Sposób parzenia:
Mocniejsze gatunki o zdecydowanym smaku zalewa się wodą o temperaturze 75- 90 stopni, delikatniejsze wodą od 60-75 stopni.
Woda w 3-4 minuty po zagotowaniu osiąga temperaturę 90 stopni, a w 12 minut po przegotowaniu woda osiąga temperaturę 75 stopni. Ilość herbaty na szklankę wody - 1 łyżeczka (około 3 g na szklankę - /11-13 gramów na 1 l wody).
Jeżeli herbata ma działać pobudzająco, zaparzamy ją przez 2-3 minuty, jeżeli odprężająco - nieco dłużej (3-8 minut). Nie należy parzyć zielonej herbaty zbyt długo, gdyż będzie miała ona gorzki smak. Możliwe jest dwu- lub trzykrotne zaparzanie tych samych liści. Za każdym razem odnajdziemy w niej inny smak.
Dlaczego warto kupić w moim sklepie ??
- kupujesz produkt najwyższej jakości,
- dzięki bezpośredniej współpracy ze sprawdzonymi importerami, bez dodatkowych pośredników możemy zaoferować najniższe ceny na rynku, jednocześnie bez spadku jakości produktu,
- w odróżnieniu od produktu w sklepie, nie płacisz za ładne, kolorowe opakowanie, ani bardzo drogą reklamę w TV, których łączny koszt często przekracza połowę ceny gotowego produktu
Zakupy w naszym sklepie to trafny wybór - zaufało nam już wielu klientów.
Dołącz do nich już dziś !
Zakupy w naszym sklepie to także dobry pomysł, jeżeli szukasz prezentu dla bliskiej osoby lub kogoś znajomego. Z pewnością będzie zadowolony jeśli otrzyma oryginalny i smaczny prezent w postaci herbaty lub kawy.
Serdecznie zapraszamy.