Herbata zielona - herbata chińska. Krzew rośnie w Chinach, Japonii, Wietnamie, Indiach i na Sri Lance (dawny Ceylon). Pochodzi właśnie z Chin. Pochodzi z tego samego krzewu co czarna. Herbata zielona nie jest poddawana procesowi fermentacji i dlatego są zachowywane jej wartościowe składniki. Różnią się również aromatem. Barwa naparu zielonej herbaty nie jest tak intensywna jak herbaty czarnej.
Właściwości herbaty zielonej:
- konsumpcja zielonej herbaty poprawia metabolizm. To z kolei może wspierać utratę wagi czy też jej późniejsze utrzymanie w granicach normy.
-koncentracja polifenoli w herbacie, zwłaszcza katechin, pomaga poprawiać termogenezę, a tym samym tempo w jakim twoje ciało spala kalorie.
-Polifenole znajdujące się w zielonej herbacie pomagają zneutralizować wolne rodniki, co może grać znaczącą rolę w zwalczaniu komórek rakowych.
-zielona herbata może obniżyć całkowicie poziom cholesterolu, a nawet podnieść HDL tzw. dobry cholesterol w organizmie.
Parzenie herbaty zielonej:
- czas parzenia 2-3 minuty
-temperatura parzenia 60-80⁰C
Po zaparzeniu herbaty konieczne jest wyjęcie liści z naparu.
Tylko takie parzenie herbaty pozwoli na uzyskanie odpowiedniego smaku i aromatu napoju.
Zapraszamy do udziału w innych naszych aukcjach.
Na życzenie wystawimy fakturę VAT.
Produkty u nas kupione wysyłane są w dobrze zabezpieczonych przesyłkach.