Opis:
Otrzymywana przez fermentację substratu węglowodanowego przez terie Xanthomonas campestris. Po oczyszczeniu przez wytrącenie etanolem ksantyn jest suszony i mielony. Pod względem budowy chemicznej jest to wysokocząsteczkowy heteropolisacharyd zbudowany z glukozy, mannozy i kwasu glikuronowego.
Charakterystyka:
Sypki proszek barwy kremowej o wielkości cząstek 200-32 mesh. Zawiera: <1,5% azotu, <16% popiołu, >1,5 kwasu pirogronowego. Wilgotność: <15%. Rozpuszczalny w zimnej i ciepłej wodzie. Choć sam nie tworzy żelu, to z mączką chleba świętojańskiego daje żel elastyczny i termoodwracalny. Dodatek gumy guar zwiększa znaczenie lepkości roztworu ksantanu.
Zastosowanie:
Zagęstnik, substancja żelująca, stabilizator, substancja do stosowania na nawierzchnię, nośnik. Doskonale utrzymuje w stanie zawiesienia przyprawy w sosach sałatkowych i dressingach.
Napoje, soki owoców cytrusowych, sosy, marynaty, ketchupy, majonezy, zupy w proszku, konserwy, musy, syropy, polewy, nadzienia i dekoracje cukiernicze, puddingi. Stosowany w produkcji pieczywa bezglutenowego i odżywkach dla dzieci.
!!! TABELKA KOSZTÓW WYSYŁKI !!!
Inne:
513[zasłonięte]405 Michał - inf. o przesyłce i płatnościach.
>>>WORECZKI<<<