|
WITAM Przedmiotem aukcji jest:opakowanie 50 gram Gumy Ksantanowej /E-415/ Termin przydatności do spożycia :2016.07.12/podany na opakowaniu/
/pakowany w woreczku z zamknięciem strunowym/
Guma Ksantanowa/ Ksnthan Gum/ Jest jednym ze składnikówkuchni molekularnej i nie tylko. POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO WYKORZYSTANIAW KUCHNI MOLEKULARNEJZNAJDZIESZ NA POZOSTAŁYCH MOICH AUKCJACH
Guma ksantanowa- wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego.Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterieXanthomonas campestris. Guma ksantanowa tworzy roztwory,których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperaturyi dodatku soli, oraz czynników mechanizcnych- mieszania. Jest też odporna na kwaśne środowisko. Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarównoogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie.Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemicznej i fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest on szczególnie przydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowychroztworów.
Wprzemyśle spożywczym guma ksantanowa jest bardzo często w sosach salatkowych. To zapobiega oddzielaniu oleju poprzez stabilizowanieemulsji. Guma ksantanowa jest stosowana w produktach mleczarskich,gdzie działa jako zagęszczacz i stabilizator. Zapobiega to tworzeniu siękryształów lodu i zapewnia poczucie tłustości w ustach w nisko tłuszczowychproduktach mlecznych. Właściwości zagęszczające gumy ksantanowej są również szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do kremów, który zapewnia ich spójność.// zrób sobiekrem.pl ,mazidła.com ,ecospa.pl //
Guma ksantanowa może być również stosowana przez osoby uczulone na gluten, jako dodatek do pieczywa, makaronów i innych dań z mąki bezglutenowej.
Zwykle używa się jej 0,5 % objętości cieczy.
Adresy z przepisami, które warto zobaczyć.
http://www.jeanbos.com.pl/index.php?id=216&submenu=44
http://www.moleculargastronomynetwork.com/recipes.html
http://www.molecularrecipes.com/tag/xanthan/
http://blog.khymos.org/recipe-collection/
www.youtube.com / user / MoleculeRflavors # p / u )
Kraj pochodzenia: Chiny
000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]0000 |
|
|