Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

GUMA KSANTANOWA-100 gram / kuchnia molekularna/

20-02-2015, 15:35
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 4.40 zł      Najwyzsza cena licytacji: zł      Aktualna cena: 4.40 zł     
Użytkownik juscorpion
numer aukcji: 5025000637
Miejscowość Lublin
Kupiono sztuk: 8    Licytowało: 7    Wyświetleń: 65   
Koniec: 20-02-2015 15:00:00
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

WITAM

Przedmiotem aukcji jest:
opakowanie 100 gram Gumy Ksantanowej /E-415/

Termin przydatności do spożycia :2016.07.12

/pakowana w woreczku z zamknięciem strunowym/


Guma Ksantanowa / Ksanthan Gum/


Jest jednym ze składników
kuchni molekularnej i nie tylko.

POZOSTAŁE SKŁADNIKI DO ZASTOSOWANIA
W KUCHNI MOLEKULARNEJ ZNAJDZIESZ
NA POZOSTAŁYCH MOICH AUKCJACH

Guma ksantanowa- wielocukier pochodzenia mikrobiologicznego.
Otrzymuje się ją w wyniku fermentacji cukrów przez bakterie
Xanthomonas campestris.
Guma ksantanowa tworzy roztwory,
których lepkość jest w małym stopniu zależna od pH, temperatury
i dodatku soli, oraz czynników mechanicznych- mieszania.

Jest też odporna na kwaśne środowisko.

Układy zagęszczone gumą ksantanową wytrzymują zarówno
ogrzewanie jak i zamrażanie oraz ponowne rozmrażanie.
Obecność soli zwiększa lepkość układu. Dzięki chemicznej
i fizycznej stabilności gumy ksantanowej jest on szczególnie
przydatna do zagęszczania silnie kwaśnych lub zasadowych
roztworów.


W przemyśle spożywczym guma ksantanowa jest bardzo często w sosach sałatkowych. To zapobiega oddzielaniu oleju poprzez stabilizowanie
emulsji. Guma ksantanowa jest stosowana w produktach mleczarskich,
gdzie działa jako zagęszczacz i stabilizator. Zapobiega to tworzeniu się
kryształów lodu i zapewnia poczucie tłustości w ustach w nisko tłuszczowych
produktach mlecznych.

Właściwości zagęszczające gumy ksantanowej są również szeroko stosowane w przemyśle kosmetycznym jako dodatek do kremów, który zapewnia ich spójność.// zrób sobie krem.pl ,mazidła.com ,eco spa.pl //


Guma ksantanowa może być również stosowana przez osoby uczulone na gluten, jako dodatek do pieczywa, makaronów i innych dań z mąki bezglutenowej.


Zwykle używa się jej 0,5 % objętości cieczy.

Adresy z przepisami, które warto zobaczyć.


 

 

 

http://www.jeanbos.com.pl/index.php?id=216&submenu=44

 

http://www.moleculargastronomynetwork.com/recipes.html

 

http://www.molecularrecipes.com/tag/xanthan/

 

http://blog.khymos.org/recipe-collection/

 

www.youtube.com / user / MoleculeRflavors # p / u )


Kraj pochodzenia: Chiny

Jeśli masz pytania napisz do mnie.


000[zasłonięte]000000[zasłonięte]000000[zasłonięte]00000