Guarana to zmielone i wyprażone nasiona rośliny Paulinia cupana, rosnącej w Południowej Ameryce, głównie w Brazylii. Guarana pobudza na długo.wspomaga efektywność i wydajność treningu, przeciwdziała fazie katabolicznej oraz przyspiesza regenerację mięśni po wysiłku fizycznym. Posiada właściwości stymulujące i termoregulacyjne, ulepsza czujność psychiczną, powoduje oddalenie zmęczenia, zwiększa wytrwałość i odporność fizyczną.
Guarana to delikatny psycho stymulator, działa szybko, efektywnie, rewitalizuje ducha i ciało, ulepsza wyczyny.
Ponadto zwalnia przedwczesne starzenie się, odtruwa organizm, jest pożyteczna przy nadwadze, przy zaburzeniach trawiennych, przy przedwczesnej miażdżycy tętnic. Ma zastosowanie przy leczeniu celulitu, posiada skutki lipolityczne i rozciągające. Posiada skutki antyagregacyjne - podobnie jak Aspiryna. Godna uwagi jest również rola w walce przeciw negatywnym skutkom rodników tlenowych (efekt przeciwutleniania - antyoksydacji), ochronie wyposażenia genetycznego komórki przed wpływami multigenowymi.
Jak spożywać?
1 do 2 płaskich łyżeczek, czyli ok. 2-6 g zmielonych ziaren winno się spożywać z jakimkolwiek środkiem spożywczym. Może to być jogurt, musli, mleko, czy choćby zwykła woda. Jako, że guarana powoli wchłania się z przewodu pokarmowego, efekty zauważalne są po ok 0,5 - 1,5 godz. Za to utrzymują się nawet do 6 godzin.
Kiedy najlepiej? Najlepsze efekty będą, jeśli zjemy guaranę na pusty, a przynajmniej na nie-najedzony żołądek.
Koktajl bananowy z guaraną: Zmiksować 1 banana, pół szklanki maślanki lub kefiru (ewentualnie mleka) i 1 łyżeczkę guarany. Pycha!