Sproszkowane owoce Guarany (Paulinia guarana, Paullinia cupana), rośliny występującej naturalnie w całym
dorzeczu Amazonki i Pary (Brazylia). Bywa nazywana zwyczajowo guaraną od
nazwy napoju gorzko-kwaśnego sporządzanego z jej nasion. Nazwa napoju
zaś pochodzi od plemienia Guarani. Właściwości rośliny znane są od dawna ludom tubylczym Amazonii, które
zażywają ją w różnych postaciach dla podniesienia sprawności fizycznej i
psychicznej, oraz w stanach wzmożonego wysiłku.
Nasiona zawierają
m.in. 4-8% kofeiny, poza tym teobrominę i teofilinę, około 11% tłuszczu,
3% białek, 9% skrobi, do 50% włóknika.
W literaturze
medycznej zaznacza się, że guarana działa stymulująco, znosi zmęczenie
fizyczne i psychiczne, zwiększa umiejętność koncentracji i
zapamiętywania. Działanie guarany można w pewnym uproszczeniu przyrównać
do działania kawy. Ponieważ jednak kofeina z guarany nieco wolniej się
wchłania z przewodu pokarmowego, to jej działanie utrzymuje się do 6
godzin, a więc ok. 2 godziny dłużej od kawy - jest przy tym jednak
łagodniejsze, mniej intensywne. Guarana wykazuje poza tym działanie
antyoksydacyjne oraz przeciwbakteryjne. Zmniejsza ryzyko wystąpienia
zawałów i udarów. Przyspiesza metabolizm.
Tradycyjny sposób przygotowania w Ameryce Płd :
Przeciętnie 1 łyżeczka w zależności od masy ciała lub odporności na kofeinę na szklankę napoju.
Uwaga! Przedawkowanie Guarany może powodować bezsenność i prowadzić do podwyższenia ciśnienia tętniczego.
Kraj pochodzenia: Chiny