|
PRZEDMIOTEM AUKCJI JEST:
Proponujemy wspaniałą hebratę o doskonałym smaku i zapachu, doskonała na
zimowe dni gdy potrzeba mocnego "kopa"
GUARANA herbata zielona z dużą dawką energii
opakowanie 50g
Smak:
energii i doładowania :-)
Skład:
Herbata z dodatkiem guarany, płatków słonecznika
oraz tipsów herbacianych.
Troche ciekawostek na temat herbaty zielonej
HERBATY ZIELONE
Oprócz wspaniałego smaku zielona herbata ma także bardzo cenne właściwości lecznicze.
Napar z niej nie musi być wcale zielony. Po zalaniu wodą otrzymujemy w filiżance jasny płyn o odcieniu przechodzącym od żółtego do brązu.
Właściwości zielonej herbaty
* Każda filiżanka tego napoju zawiera wiele witamin (A, B, B2, C, E), minerałów i makroelementów (sód, potas, wapń, magnez, fluor, żelazo, mangan, cynk).
* Obniża poziom cholesterolu, który jest główną przyczyną zawałów sera i udarów mózgu. Reguluje ciśnienia krwi, łagodne stymuluje krążenie i zapobiega zwężeniu naczyń krwionośnych.
* Pita regularnie zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe od 10 do 15%.
* Wzmacnia zęby i kości.
* Reguluje procesy trawienne.
* Hamuje procesy starzenia.
* Dzięki zawartości teiny działa pobudzająco, poprawia koncentrację i wspomaga szybkość zapamiętywania.
* Chroni przed wirusami i grypą
* Wspomaga leczenie cukrzycy, zapobiegając wzrostowi poziomu cukru we krwi
* Ma działanie moczopędne, dzięki czemu pozwala szybciej pozbyć się toksyn z organizmu
* Neutralizuje nikotynę.
* Kompresy z zielonej herbaty przykładane na zmęczone powieki przywracają oczom blask.
Sposób parzenia
Uzyskiwanie wyśmienitego naparu z zielonej herbaty wymaga odpowiedniego postępowania. Liście zaparza się trzykrotnie zagotowaną, przefiltrowaną lub miękką wodą w temperaturze 90 stopni Celsjusza (2-3 minut od momentu zagotowania się wody). Parzymy je 1-3 minuty. Jeśli przedłużymy tę czynność do 6 minut, herbata będzie mniej pobudzająca, ale niestety gorzka i cierpka w smaku. Zalecamy pić ją zgodnie z chińskim ludowym przysłowiem: „Pierwsze zaparzenie dla służby, drugie dla pana, a trzecie do podlania kwiatów”.
|
|