Kontakt
zaparz.pl
tel: 505-[zasłonięte]-105
e-mail: [zasłonięte]@zaparz.pl
HUDSON Adrian Chudzik
Górnicza 4/1
Rybnik 44-206
NIP: 642[zasłonięte]285-51
REGON: 243[zasłonięte]091
Numer konta do wpłat:
58 1940 [zasłonięte] 1[zasłonięte]0763606 [zasłonięte] 000000
Bank: Credit Agricole
Kupując kilka przedmiotów jednocześnie na naszych aukcjach za wysyłkę
płacisz tylko raz!
Wysyłka
Towar wysyłamy kurierem, Pocztą Polską oraz przez Paczkomaty 24/7. Towar wysyłany jest w dni robocze maksymalnie do 24h od zaksięgowania wpłaty.
Witamy na aukcji zaparz.pl!
Przedmiotem tej aukcji jest:
Guampa Paulo Santo do Yerba mate
Pojemność ok. 150-180ml, wysokość 12cm.
Naczynie wykonane jest z drewna Bulnesia sarmientoi, zw. palo santo (święte drzewo) zawierającego specyficzny aromat, który niesamowicie komponuje się z yerba mate.
Bulnesia sarmientoi to drzewo występujące w krajach Ameryki Południowej (Argentyna, Boliwia, Paragwaj). Drewno posiada smugi w kolorze złotym, brązowym i zgniło-zielonym, charakteryzuje się wysoką twardością. Stosuje się je głównie w przemyśle rzemieślniczym (rękodzieła, meble, fajki), a silnie pachnącą żywicę wykorzystuje się w przemyśle perfumeryjnym. Niektóre źródła podają, że drewno to posiada właściwości lecznicze. Mieszkańcy regionu Chaco wykorzystują wywar z kory do leczenia problemów żołądkowych. Małe kawałki drewna mogą być używane również w formie kadzidła.
Podczas miejscowych uroczystości weselnych, para musi zasadzić sadzonkę Palo Santo jako symbol łączący ich losy.
Drewno palo santo źle znosi zmiany wilgoci, poddane działaniu wody może pękać, powinno mieć stałą wilgotność, więc dobrze jest zostawiać w naczyniu wilgotny susz. Przed użyciem naczyń z palo santo należy je specjalnie przygotować. Tradycyjny przepis: Przed użyciem naczynia, należy starannie wetrzeć w wewnętrzne ścianki masło. Tak przygotowane naczynie odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, wcierając co jakiś czas masło. Po tym czasie należy zebrać nadmiar masła, np. papierowym ręcznikiem i sporządzić w naczyniu nasz ulubiony napar - yerba mate.
Zamiast masła można uzyć oleju, jednakże aromat oleju może niektórym przeszkadzać, natomiast aromat masła tak skomponuje się z zapachem palo santo, że nawet go nie zauważymy.
Dlaczego masło? Otóż masło stosuje się w celu impregnacji drewna. Tłuszcz wchłania się w powierzchnię drewna zapobiegając przedostawaniu się przez nie wody (tłuszcze są hydrofobowe, nie lubią wody :-) ).
Proces impregnacji teoretycznie wystarczy przeprowadzić tylko raz, jednak z praktyki wiemy, że po zauważeniu małych pęknięć najlepiej go powtórzyć.