Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Korzystając ze strony, zgadzasz się na ich użycie. OK Polityka Prywatności Zaakceptuj i zamknij X

> KILL GRILL Anthony Bourdain wyd.WAB<

19-01-2012, 22:10
Aukcja w czasie sprawdzania była zakończona.
Cena kup teraz: 30 zł     
Użytkownik p_baginski
numer aukcji: 2001128537
Miejscowość Internet
Wyświetleń: 26   
Koniec: 15-01-2012 09:46:05
info Niektóre dane mogą być zasłonięte. Żeby je odsłonić przepisz token po prawej stronie. captcha

;
 
TYLKO NA NASZYCH AUKCJACH WSZYSTKIE KSIĄŻKI SĄ WYSYŁANE PROSTO Z MAGAZYNU WYDAWNICTWA WAB, DLATEGO MASZ GWARANCJĘ ŻE SĄ NAJLEPSZEJ JAKOŚCI!!!



ANTHONY BOURDAIN

"KILL GRILL"


kategoria:                  literatura faktu

seria:                          poza seriami

data premiery:           lipiec 2008

wydanie:                    I  

oprawa:                      miękka ze skrzydełkami

format:                       13,5 x 20,02 cm

liczba stron:               424

cena:                          39,90




Zabawna książka zarówno dla wielbicieli jedzenia, jak i dla osób, które poprzestają na hamburgerach. Ci pierwsi znajdą w niej pyszne opisy potraw, smaków i kulinarnych inicjacji. Drudzy zapewne z satysfakcją przeczytają, w jaki sposób i z czego naprawdę (!) przygotowywane są potrawy dla smakoszy – lektura tyleż wstrząsająca, co pouczająca. Czytelnicy szukający rozrywki będą się skręcać ze śmiechu. Ale warto też docenić soczysty (nomen omen) i sugestywny język, galerię niezapomnianych portretów literackich, a także znakomitą analizę socjologiczną wiata ludzi zajmujących się kuchnią („zbieraniny psychopatycznych specjalistów od grillowania, alkoholików wyspecjalizowanych w zajmowaniu się zimnym bufetem, głupich lasek kandydujących na stanowisko sosjera, ekwadorskich speców od makaronu, obłąkanych cukierników”). Bourdain uchwycił ich żargon, nałogi, zwyczaje i przywołał wiele ciekawostek gwarantujących pasjonującą lekturę.



FRAGMENT:

Chcę wam opowiedzieć o mrocznych zakamarkach restauracji, o subkulturze, w której militarna hierarchia o kilkusetletniej tradycji i żeglarski etos zamykający się w haśle „rum, sodomia i chłosta” tworzą mieszaninę wzorowej dyscypliny i przyprawiającego o wrzody żołądka chaosu. Czuję się w niej komfortowo, jak w miłej, ciepłej kąpieli. Swobodnie poruszam się po tym świecie. Rozumiem jego język. (...) Pragnę, aby czytelnicy mieli pojęcie, na czym polega prawdziwa radość z przyrządzania dobrego jedzenia na profesjonalnym poziomie. Chcę, aby zrozumieli, jaką frajdę daje spełnienie dziecięcego marzenia o dowodzeniu własną załogą piratów – jakie to uczucie, kiedy przebywa się w wypełnionej brzękiem naczyń i skwierczeniem tłuszczu kuchni w wielkomiejskiej restauracji. Chciałbym także możliwie wiernie oddać osobliwe rozkosze języka, gwary i wisielczego humoru, jakie spotyka się na kuchennej linii frontu. Chciałbym, aby cywile, którzy przeczytają tę książkę, nabrali przynajmniej poczucia, że życie zawodowych kucharzy mimo wszystko może być niezłą zabawą.




Anthony Bourdain - (ur. 1956) – absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji „Brasserie Les Halles”. Autor kryminałów oraz książek kucharskich i „kuchennych”, czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, 2000; Gone Bamboo, 2000; Typhoid Mary (An Urban Historical), 2001; Cook’s Tour: In Search of the Perfect Meal, 2002; Anthony Bourdain’s Les Halles Cookbook, 2004; The Nasty Bits, 2006). Jego teksty publikował m.in. „New York Times”, „The Times”, „Observer”, „Independent”. Bourdain miał swój program w telewizji Ford Network, a obecnie można go oglądać w „Anthony Bourdain: No Reservations” na kanale Discovery Travel & Living. Książka Kill Grill. Restauracja od kuchni, wydana w 23 krajach, jest światowym bestsellerem.




> KILL GRILL    Anthony Bourdain   wyd.WAB<


Dodano 2[zasłonięte]009-12 15:53
ZE WZGLĘDU NA REMANENT W MAGAZYNIE WYDAWNICTWA WAB, KSIĄŻKI ZAKUPIONE W DNIACH 23.12.2009 - 01.01.2010 BĘDĄ WYSYŁANE OD 04.01.2010.