GRZYBY W NASZEJ KUCHNI
Feliksa Starzyńska
Bohdan Jacórzyński
WYDAWNICTWO: Zakład Wydawnictw CZSR
FORMAT: 12,0 x 16,5 cm
STRON: 180 + ilustracje
STAN: dobry+
(Niewielkie ślady używania, lekko przyżółcone kartki)
__________________________
SPIS TREŚCI
Rozdział I. Grzyby w żywieniu człowieka
Rozdział II. Ogólne wiadomości o grzybach
Budowa grzyba
Miejsca zbierania grzybów
Terminy zbierania grzybów
Sposoby zbierania grzybów
Rozdział III Zatrucia grzybami
Objawy zatruć grzybami
Postępowanie przy zatruciu grzybami
Ochrona przed zatruciem grzybami
Rozdział IV. Grzyby jadalne
Grzyby dopuszczone urzędowo do sprzedaży rynkowej i przetwórstwa
Grzyby jadalne najczęściej występujące w Polsce
Rozdział V. Grzyby trujące i niejadalne
Grzyby trujące i niejadalne najczęściej występujące w Polsce
Grzyby „warunkowo jadalne"
Rozpoznawanie grzybów trujących
Rozdział VI. Wartość odżywcza grzybów i ich wykorzystanie w żywieniu
Znaczenie grzybów w żywieniu
Rozdział VII. Przetwory z grzybów
Sposoby przetwarzania grzybów
Suszenie grzybów
Solenie grzybów
Kwaszenie grzybów
Marynowanie grzybów
Apertyzowanie grzybów
Przygotowywanie ekstraktów grzybowych
Rozdział VIII. Zastosowanie grzybów w potrawach i wypiekach
Grzyby w daniach samodzielnych (smażone, pieczone, duszone, zapiekane)
Zupy
Dodatki do zup
Potrawy z mięsa, drobiu i ryb z grzybami
Potrawy z jajek z grzybami
Potrawy z warzyw i grzybów
Potrawy i wypieki z mąki, kasz i makaronów z grzybami
Sosy i sałatki
Rozdział IX. Jadłospisy z wykorzystaniem grzybów
Zasady układania jadłospisu
Wykorzystanie grzybów w żywieniu.
Przykładowe jadłospisy na przyjęcia okolicznościowe z zastosowaniem grzybów
Przykładowy jadłospis na okres jesieni z zastosowaniem grzybów, uwzględniający modyfikację dla diety lekko strawnej
__________________________