Po-ku mushroom-whole, twardziak jadalny, grzyby czarnego lasu, twardziak japoński, shii-taka, shii-take, shitake - 100 g - SushiSam
Pakujemy w woreczki z folii CastfolPP BS dopuszczonej do kontaktu z żywnością.
Jest to folia posiadająca deklarację zgodności z przepisami do kontaktu z żywnością
Oryginalne grzyby shitake można kupić suszone oraz marynowane.
W Polsce spotykany jeszcze rzadko choć z powodu na specyficzny smak i właściwości lecznicze cieszy się coraz większą popularnością, bardzo ceniony na świecie. W Japonii od kilkuset lat stosowany w leczeniu guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów wieku starszego. Zmniejszają zawartość cholesterolu i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Przeciwnowotworowe działanie grzyba PO-KU potwierdzono w latach 60 w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio.
Rosną jesienią i zimą, w okolicach drzew shii, dębów i kasztanowców. Od pewnego czasu hodowane w Polsce, jednak podobno to nie to samo. Podobnie jak grzyby MUN znajdują szerokie zastosowanie w kuchni orientalnej i tradycyjnej. Są idealnym dodatkiem do wykwintnych sosów, zup i sałatek można je smażyć i grillować. Gotuje się z nich jeden z rodzajów bulionu podstawowego (shiitake dashi).
Grzyby shitake gotujemy krótko w innym przypadku twardnieją.
W krajach dalekiego wschodu grzyby te spożywa się dla odzyskania wigoru i witalności, wzmocnienia systemu odpornościowego oraz zwalczania stresu. Jednak największą zaletą jest zapobieganie starzeniu.
Na tej aukcji dostępne są suszone, rozważane grzyby MUN, pakowane jak inne ważone produkty na naszych aukcjach.
Zdjęcia przedstawiają oryginalne opakowanie.
Skład: po-ku (shitake) suszone, całe kapelusze bez ogonów.
Dla zainteresowanych większą ilością możemy wystawić nową aukcję.
Data: 24.02.2013
Produkcja: Chiny
Waga netto 100 g.
Waga do wysyłki: 250 g.
>
Pozdrawiamy
SushiSam