Po-ku mushroom-whole, twardziak jadalny, grzyby czarnego lasu, twardziak japoński, shii-taka, shii-take, shitake - 284 g. - SushiSam Oryginalne grzyby shitake można kupić suszone oraz marynowane.
W Polsce spotykany jeszcze rzadko choć z powodu na specyficzny smak i właściwości lecznicze cieszy się coraz większą popularnością, bardzo ceniony na świecie. W Japonii od kilkuset lat stosowany w leczeniu guzów, przeziębienia, chorób serca, wysokiego ciśnienia, otyłości, problemów seksualnych i problemów wieku starszego. Zmniejszają zawartość cholesterolu i przeciwdziałają stwardnieniu tętnic. Przeciwnowotworowe działanie grzyba PO-KU potwierdzono w latach 60 w Krajowym Instytucie Badania Raka w Tokio.
Rosną jesienią i zimą, w okolicach drzew shii, dębów i kasztanowców. Od pewnego czasu hodowane w Polsce, jednak podobno to nie to samo. Podobnie jak grzyby MUN znajdują szerokie zastosowanie w kuchni orientalnej i tradycyjnej. Są idealnym dodatkiem do wykwintnych sosów, zup i sałatek można je smażyć i grillować. Gotuje się z nich jeden z rodzajów bulionu podstawowego (shiitake dashi).
Grzyby shitake gotujemy krótko w innym przypadku twardnieją.
W krajach dalekiego wschodu grzyby te spożywa się dla odzyskania wigoru i witalności, wzmocnienia systemu odpornościowego oraz zwalczania stresu. Jednak największą zaletą jest zapobieganie starzeniu.
Skład: po-ku (shitake) całe, woda,sól.
(obgotowane, miękkie, gotowe do spożycia).
Data: 24.03.2015
Produkcja: Chiny
Waga netto 284 g.
Waga do wysyłki: 500 g.
Pozdrawiamy
SushiSam