Nie możesz się doczekać wyprawy na grzyby? Czy jednak zawsze wiesz, jaki gatunek znalazłeś? W tajniki rozpoznawania grzybów wprowadza polski znawca mikologii – Marek Snowarski.
Z książki tej dowiesz się:
● jak skutecznie szukać grzybów
● po czym odróżnić gatunki jadalne od grzybów trujących
● kiedy można spodziewać się lat grzybnych
● czy grzyby w naszych lasach giną
Znajdziesz tu wszystkie informacje o grzybach rosnących w Polsce, szczegółowe opisy cech diagnostycznych i profesjonalne zdjęcia ponad 250 gatunków. Dowiesz się, które grzyby są jadalne, a które trujące, a także z jakimi gatunkami można je pomylić. Przeczytasz, o jakiej porze roku się je spotka i w jakich miejscach rosną.
WYJĄTKOWY PRZEWODNIK DLA ZAAWANSOWANYCH I POCZĄTKUJĄCYCH GRZYBIARZY!
Spis treści
Wstęp Atlas dla grzybiarza
Królestwo grzybów – świat obok roślin i zwierząt
Rola grzybów w środowisku
Odżywianie
Związki z innymi organizmami
Ile jest gatunków grzybów?
Grzyby w gospodarce
Grzyby chronione i zagrożone (czerwona lista)
Grzyby dopuszczone do obrotu i przetwórstwa
Budowa grzybów
Grzybnia
Owocnik
Forma owocników
Owocniki typowe
Osłony, pierścień i pochwa
Hymenofor
Barwa owocników
Rozpoznawanie gatunków
Jak nauczyć się oznaczać grzyby?
Grzyb jadalny czy trujący?
Mikologia jako pożyteczne hobby
Określanie gatunku grzybów w celach poznawczych
Zbiór
Dokumentacja i fotografowanie
Przenoszenie owocników
Oznaczanie grzybów
Dokumentacja zielnikowa
Dodatkowe cechy diagnostyczne
Zapach
Smak
Barwa wysypu zarodników
Podłoże i siedlisko
Nazwy grzybów
Nazwy zwyczajowe
Nazwy polskie
Sromotnik to nie muchomor „sromotnik”
Nazwy naukowe
Skuteczne i bezpieczne zbieranie grzybów
Czynniki sprzyjające tworzeniu się owocników
Lata grzybne
Grzyby wiosną
Grzyby latem
Grzyby jesienią
Grzyby zimą
Gdzie szukać grzybów?
Czy grzyby giną?
Jak wypatrywać?
Dlaczego grzyby „się chowają”?
Technika wyszukiwania grzybów
Zasady bezpiecznego i kulturalnego zbierania grzybów do jedzenia
Nie za młode i nie nazbyt stare
Przewiewne i sztywne pojemniki
Grzyby wykręcać czy wycinać?
Kultura zbierania
Co robić z zebranymi owocnikami?
Zatrucia grzybami
Pokutujące stereotypy
Kilka ważnych pytań i odpowiedzi
Czy grzyby rurkowe są bezpieczne?
Czy owocniki łagodne w smaku są jadalne?
Ile jest grzybów trujących?
Ile jest grzybów jadalnych?
Objawy zatruć grzybami
Gdy objawy występują wkrótce po posiłku
Objawy opóźnione
Kopryna
Historia olszówki
Nowe odkrycia naukowców
Kleszcze
Unikanie kleszczy
Usuwanie kleszczy
Kleszcz na skórze
Kleszcz pijący krew
Choroby odkleszczowe
Odkleszczowe wirusowe zapalenie mózgu
Borelioza
Układ atlasu i oznaczenia
Atlas grzybów
Rurkowe grzyby kapeluszowe
Blaszkowe grzyby kapeluszowe
Huby
Inne grzyby bezblaszkowe
Grzyby workowe
Indeks nazw polskich i łacińskich