Uprawa Shii-take na drewnie
Shii-take (twardziak) – japoński grzyb o barwie kapelusza od jasnobrązowej do czekoladobrązowej. Cenny ze względu na wartości odżywcze, przez niektórych uważany też za grzyb o właściwościach leczniczych (może powodować spadek cholesterolu we krwi). Świeże owocniki zawierają około 13% białka, 2% tłuszczu i 70% węglowodanów, witaminy B1, B2, B12, D2 oraz sole mineralne.
Drzewa używane do uprawy powinny być ścinane w stanie bezlistnym. Kłody o średnicy 5-20 cm pocięte na odcinki o długości 1 m muszą leżakować 30-60 dni. Następnie w pniakach należy wywiercić otwory o średnicy 10 mm i głębokości 3,5 cm w kilku rzędach dookoła pniaka, przemiennie. W otwory wbijamy kołeczki z grzybnią. Miejsca szczepienia można zabezpieczyć ciepłym woskiem lub folią zamocowaną np. pinezkami.
Pniaki przechowuje się w miejscu zacienionym i wilgotnym w temp. 20-28˚C. Na zimę i w czasie niekorzystnej pogody pniaki należy przykryć. Grzybnia przerasta kłodę 1-2 lata.
Przerośnięte kłody umieszcza się w temperaturze 12-18˚C, większej wilgotności i na silniejszym świetle. Na działce można osiągnąć dwa rzuty (wiosenny i jesienny). W pomieszczeniu grzybnię zmuszamy do plonowania przez moczenie kłód w wodzie o temperaturze 16˚C przez 1-3 dni. Po 7-14 dniach pojawiają się zawiązki. Przy takiej metodzie shii-take plonuje w trzech rzutach.
Czas rozkładu pniaka przez shii-take może trwać kilka lat i przez ten czas możemy spodziewać się owocowania
Witam państwa bardzo serdecznie, mam do zaoferowania państwu grzybnię SHIITAKE
Jest to grzybnia do uprawy amatorskiej na działce, jak również do uprawy towarowej na dużą skalę.
1 OPAKOWANIE O WADZE 0,5 kg
WYSTARCZA NA 1 WOREK PODŁOŻA
uprawa jest identyczna jak Boczniaka
SKRÓCONA TECHNOLOGIA UPRAWY AMATORSKEJ I TOWROWEJ SHII-TAKE
-
Shii-take Shii-take ( twardziak ) – japoński grzyb, barwy żółtej do czekoladowo brązowej.
-
Nadaje się do uprawy na działce lub w tunelach i szklarniach uprawa całoroczna.
Przygotowanie podłoża do uprawy - PASTERYZACJA
-
Podłoże stanowi czysta, świeża , dobrze składowana słoma żytnia, pszenna lub innych zbóż.
-
Słomę należy pociąć na sieczkę a następnie dowilżyć do wilgotności 75%.
-
Słomę należy poddać pasteryzacji w temperaturze 70˚C przez około 10 godzin.
-
Następnie schłodzić do temperatury pokojowej.
-
Cały proces pasteryzacji powinien trwać 72 godziny.
-
Po pasteryzacji wilgotność substratu powinna wynosić 70-75%. a pH 6-6,5
|