POL 23
Rasa heterozyjna U3 wyhodowana przez panią dr Gerdę Fritsche. Pieczarki tej rasy wiążą bardzo łatwo, są białe, gładkie, o średnicy kapelusza około 5 cm z tendencją do tworzenia drobnych owocników. Doskonała jako surowiec do przemysłu przetwórczego.
INKUBACJA
- Temperatura podłoża podczas inkubacji 22 – 25˚C.
- Wilgotność względna powietrza w hali 98 – 99%.
- Stężenie CO2 0,5 – 1,2%.
- Czas inkubacji 12 – 17 dni.
OKRYWA
- Nakładanie, gdy podłoże jest przerośnięte grzybnią w 100%.
- 5-6cm grubości po podlaniu.
- Wolna od chorób i szkodników.
- pH 7,3 – 7,6.
- Wysoka wilgotność nakładanej okrywy.
- Dowilżanie zaczynamy 3 dnia po nałożeniu okrywy.
- Czesanie w momencie pojawienia się pierwszych strzępek na powierzchni okrywy, zbyt późne czesanie opóźnia pierwszy rzut pieczarek.
Dodanie grzybni kakingowej w ilości 10-30 dkg/m2 pozwala na wyeliminowanie czesania i powoduje przyspieszenie plonowania o 4-7 dni.
WIĄZANIE
- Pierwsze podlewanie rozpoczynamy po 24 godzinach po czesaniu.
- 2-3 dni po czesaniu, gdy na 75% powierzchni widoczne są strzępki grzybni, stężenie CO2 (mierzone około 15 cm powyżej okrywy) obniżamy do 0,08 – 0,1% (gdy na 1m2 znajduje się 100 kg nawozu, stężenie CO2 powinno wynosić 0,07%),
- Wilgotność względną obniżamy do 90%,
- Temperaturę powietrza obniżamy do 17-19˚C, jeśli temperatura podłoża jest wyższa niż 19-20˚C to rasa ta tworzy mało zawiązków.
- Podlewanie zaczynamy, gdy owocniki osiągną wielkość dużego grochu (1,25 – 1,8 cm), ostatnie podlewanie wykonujemy na dzień przed rozpoczęciem zbioru,
PLONOWANIE
- Pierwszy rzut zbieramy 21 – 22 dnia po nałożeniu okrywy (około 16 dnia, gdy zastosujemy grzybnię kakingową).
- Wilgotność względna powietrza w czasie plonowania powinna wynosić 88%.
- W czasie plonowania temperatura powietrza powinna się utrzymywać od 17˚C do 20˚C w zależności od tego jakiej wielkości owocniki chcemy uzyskać.
- Po skończonym rzucie przystępujemy do podlewania uprawy.
- Pieczarki tej rasy po zbiorze należy szybko schłodzić.