KONTAKT
608-[zasłonięte]-463
664-[zasłonięte]-210
Tel./fax.
58[zasłonięte]588-34
GADU- GADU 10[zasłonięte]939
Email:
tadeusz-[zasłonięte]@wp.pl
DOJAZDmapa>>
sprzedaż ratalna
REGULAMIN
Zapoznaj się z regulaminem
1.Przed zakupem dokładnie przeczytaj cały opis kupowanego przedmiotu
2.Kupując na kilku naszych aukcjach jednorazowo za przesyłkę płacisz tylko raz
3. Nie odwołujemy ofert zakupu. Bardzo prosimy o rozsądne zakupy
4. Wysyłka towaru nastąpi do 72H
(3 dni) od momentu zaksięgowania kwoty na naszym koncie w dni robocze od pn. – pt. w weekendy nie wysyłamy towaru. Czas liczony jest od następnego dnia zaraz po zaksięgowaniu kwoty na naszym koncie
5. Wysyłka za pobraniem (płatne u listonosza) następuje do 48 H od momentu przyjęcia zamówienia
6. Towar wysyłano jest od pn. –pt. w godzinach
11 – 14
7. Koszty przesyłki zawsze podane są na każdej aukcji . Jeśli nie wiesz jakie masz doliczyć koszty skontaktuj się z nami
8. Sprzedawane przez nas towary są nowe.
9. Na sfinalizowanie aukcji masz 7 dni od momentu zakupu jeśli w tym czasie nie będzie wpłaty wysyłamy do allegro informacje o zwrot prowizji.
10. Jako kupujący wystawiasz pierwszy komentarz
Koszty wysyłki na stronie
|
Witam państwa bardzo serdecznie, mam do zaoferowania państwu grzybnię BOCZNIAKA.
Jest to grzybnia do uprawy amatorskiej na działce do szczepienia kłodach drzew liściastych
jedno opakowanie wystarcza na jedną kłodę o średnicy 20-50cm i długości 30-40cm
w opakowanie 20 kołków
WYSYŁAM NA ADRES Z ALLEGRO LUB WSKAZANY PRZY WPŁACIE W TYTUŁEM NIE WYSYŁAM NA ADRESY WSKAZANE MEJLEM
Po około 6 do 7 miesięcy przerastania zbiera sie w rzutach przez około 6 do 8 lat ,
DLACZEGO BOCZNIAK I JEGO WARTOŚCI ODŻYWCZE,
Jest to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych. Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże wartości odżywcze. Jest bogaty witaminy z grupy B (B1,B2,B6) zawiera też duże ilości witaminy PP(niacyny) około 37 mg/100g suchej masy (SS) związki mineralne (potasu 3g wapnia 130mg sodu 125mg magnezu 190mg żelaza 36mg fosforu 139mg cynku 1,6mg/100g(SS) i wartościowe białko, które w około 70% trawione jest przez organizm człowieka. W owocnikach boczniaka wykryto obecność B-D- glukanu, substancji, która działa PRZECIWNOWOTWOROWO. Ponadto zawarty w boczniaku kwas foliowy około 0,15mg/100g (SS)i enzymy powodują obniżenie poziomu cholesterolu w krwi.
Skrócona technologia uprawy Boczniaka na drzewie.
Do uprawy nadaje się drewno prawie wszystkich gatunków drzew liściastych (topola, brzoza, wierzba, grab, klon osika), a także drzew owocowych, chociaż ze względu na ich twarde drewno grzybnia może rosnąć znacznie dłużej. Drewno powinno być zdrowe i świeże lub składowane nie dłużej niż kilka miesięcy. Do uprawy boczniaka wybiera się pnie lub konary o średnicy 20-50 cm, które tnie się na odcinki o długości 30-40 cm. Najprostszym sposobem zaszczepienia pniaków grzybnią jest nacięcie ich w połowie wysokości. Głębokość cięcia powinna odpowiadać około 2/3 średnicy pniaka, a jego szerokość 1-2 cm. Nacięcie wypełnia się grzybnią a miejsce szczepienia okrywa paskiem folii zamocowanym np. zszywaczem stolarskim. W pniakach możemy także wiercić otwory o średnicy około 2cm i głębokości 5-10 cm, które po wypełnieniu grzybnią można zamknąć kawałkiem prawdziwego korka do butelek. Zwykle 6-10 otworów zapewnia równomierny i szybki wzrost grzybni w drewnie. Możemy także grzybnię umieścić na górnej i dolnej powierzchni cięcia pniaka i zabezpieczyć folią. Warstwa grzybni w tym przypadku powinna wynosić kilka centymetrów a powierzchnia cięcia musi być czysta. W ten sam sposób można także szczepić karpy po ściętych drzewach, nakładając grzybnię na czystą powierzchnię cięcia. Zaszczepione pniaki przechowuje się w stertach w miejscach cienistych i wilgotnych. Temperatura w czasie wrastania grzybni w drewno powinna wynosić 10-28° C. Jeżeli nadejście mrozów poprzedził okres sprzyjających temperatur, które umożliwiły wrośnięcie grzybni w drewno (przy temperaturze 20°C ok. 4 tygodnie) to niskie temperatury nie będą jej szkodziły. Jedynie w przypadku silnych mrozów trzeba uprawę okryć. Zaleca się aby w czasie wzrostu grzybni zapewnić wysoką wilgotność powietrza. Uzyskuje się to przez okrycie pniaków workami, chrustem lub liśćmi, które zwilża się okresowo. Pojedyncze pniaki można umieścić w workach foliowych podziurawionych np. gwoździem, szczególnie wtedy, gdy wzrost odbywa się w pomieszczeniach o małej wilgotności. Miękkie drewno grzybnia przerasta w ciągu 3-6 miesięcy i po tym czasie możemy spodziewać się pierwszych grzybów. Na drewnie twardym przerastanie może trwać nawet 12-15 miesięcy. Do zbioru pniaki nawilża się i zakopuje w ziemi na głębokość 1/3 ich wysokości. Dzięki temu pniaki nie wysychają a grzybnia może pobierać z gleby wodę i substancje odżywcze. Uzyskane plony są wyższe niż na pniakach nie zagłębionych w ziemi. Folię zabezpieczającą miejsca szczepienia usuwamy. Bardzo ważne jest utrzymywanie wysokiej wilgotności powietrza w czasie plonowania. Pniaki należy umieścić w miejscu cienistym i osłoniętym od wiatru oraz zraszać wodą. Jeżeli pniaki umieścimy w zamkniętym pomieszczeniu to trzeba pamiętać o wietrzeniu i zapewnieniu dostępu światła. Plonowanie trwa przez 2-5 lat z przerwami, od kilku tygodni do kilku miesięcy. Zbiór wynosi około 20% wagi drewna. Uprawa boczniaka na otwartym terenie
Instrukcja upraway boczniaka na drewnie
Boczniak to uprawny grzyb jadalny, cenny ze względu na duże walory smakowe i wartości odżywcze. Zawiera 3,5-5,0% białka, 0,9-2,0% cukrów, witaminy z grupy B i cenne związki organiczne.
Tworzy on owocniki o kapeluszach szerokości 5-30 cm. Kapelusze osadzone są najczęściej na bocznym trzonie o zmiennej średnicy i długości. Kapelusz przybiera barwę szarobrązową, brązową lub szaroniebieską. Blaszki kapelusza są najczęściej białe, zbiegające aż na trzon. Miąższ jest biały, zwarty i aromatyczny z wyraźnym leśnym zapachem.
Do uprawy boczniaka nadaje się drewno prawie wszystkich gatunków drzew liściastych (m. in. brzoza, topola, wierzba, grab, klon), a także drzew owocowych. Drewno powinno być zdrowe i świeże lub składowane nie dłużej niż 6-7 miesięcy. Najlepsze są okrąglaki z pni o średnicy 20-50 cm, które tnie się na odcinki 30-40 cm.
Jeśli drewno jest zbyt suche należy je, przed przystąpieniem do szczepienia grzybnią, przez kilka dni namaczać.
Szczepienie pniaków grzybnią na kołeczkach:
W pniaku wiercimy otwory o średnicy 10 mm i głębokości 3,5 cm. Otwory wiercimy w kilku rzędach dookoła pniaka, przemiennie. Na jeden pniak w zależności od jego średnicy powinno przypadać 10-20 otworów. W otwory wbijamy kołeczki z grzybnią (rys). Miejsca szczepienia można zabezpieczyć ciepłym woskiem lub folią zamocowaną np. pinezkami w celu zabezpieczenia przed wyschnięciem i infekcjami.
Zaszczepione pniaki pozostawia się na czas inkubacji (przerostu) w miejscach zacienionych i wilgotnych, osłoniętych od wiatru. Wysoką wilgotność można uzyskać poprzez okrycie pniaków workami, liśćmi lub chrustem, które zwilża się okresowo. Temperatura w czasie przerostu grzybni na drewno powinna wynosić 10-28˚C. Mróz niszczy nie wrośniętą w drewno grzybnię, jeśli jednak pniak jest już przerośnięty niskie temperatury nie będą jej szkodziły. Jedynie w przypadku silnych mrozów należy uprawę okryć.
Miękkie drewno grzybnia przerasta w ciągu 3-6 miesięcy i po tym czasie możemy spodziewać się pierwszych grzybów. Na drewnie twardym przerastanie może trwać nawet do 12-15 miesięcy. Przed zbiorem pniaki nawilża się. Dobre rezultaty otrzymuje się poprzez zakopanie pniaków w ziemi na głębokość 1/3 ich wysokości, dzięki czemu grzybnia może pobierać z gleby wodę i substancje odżywcze. Wosk (folię) zabezpieczający miejsca szczepienia usuwamy i czekamy na plony. Czas rozkładu pniaka przez grzybnię boczniaka może trwać do 4 lat i przez ten czas możemy spodziewać się owocowania.
Posiadam również w sprzedaży na allegro grzybnie grzybów leśnych
|