Zimówka
aksamitnotrzonowa – Flammulina velutipes
Występuje w warunkach naturalnych na drewnie martwych lub
zamierających drzew liściastych, a niekiedy również
iglastych.
Często nazywana "grzybem zimowym", ponieważ jej owocniki pojawiają się
od października do grudnia. W czasie dużych mrozów owocniki
zamarzają i przestają rosnąć, a po ociepleniu wznawiają wzrost. Jeżeli
zima jest łagodna, to zimówka owocuje aż do marca.
Owocniki zimówki występują kępami. Kapelusze
mają
średnicę 3-6cm, są barwy żółtej do żółtobrązowej,
często
z ciemniejszym środkiem. Trzon cienki, długości 4-10cm,
miodowożółty, ciemniejący ku dołowi aż do czarnobrązowego.
Powierzchnia trzonu pokryta jest gęstymi, krótkimi włoskami,
aksamitno-zamszowata. Blaszki białe, później
żółtawe.
Miąższ cienki, żółtawy i delikatny.
Owocniki zimówki zawierają witaminy z grupy B i sole
mineralne.
Badania wykazały, że posiadają one właściwości antybakteryjne,
antysklerotyczne i antynowotworowe.
Uprawa na drewnie
do uprawy zimówki nadaje się drewno drzew liściastych,
szczególnie topoli, wierzby, lipy, wiązu, buku i brzozy.
Można
także użyć drewna drzew owocowych. Drewno powinno być zdrowe, świeże
lub składowane nie dłużej niż 8 miesięcy. Nie może wykazywać obecności
innych grzybów w postaci grzybni lub ich
owocników.
Porażone drewno nie nadaje się do uprawy i najlepiej je spalić. Jeżeli
w czasie składowania wyschło, to możemy je nawilżyć przez zanurzenie w
wodzie na kilkanaście godzin. Do uprawy zimówki najlepiej
nadają
się pnie drzew o średnicy 20-5- cm, które tnie się na
odcinki
długości 30-4- cm. Zimówka doskonale nadaje się do uprawy na
karpach ściętych drzew.
Uprawę zimówki można zakładać od wczesnej wiosny do
późnej jesieni. Grzybnia przerasta drewno w ciągu kilku
miesięcy. Zakładając uprawę wczesną wiosną pierwsze grzyby możemy
zbierać już jesienią.
Kiedy grzybnia przerośnie drewno (3-6miesięcy), pniaki
zakopujemy w ziemi na 1/3 ich wysokości. Folię zabezpieczającą miejsce
szczepienia usuwamy. Pniaki powinny być ustawione w miesiącach
cienistych i wilgotnych, najlepiej wśród krzewów
i drzew.
Owocniki tworzą się, kiedy temperatura, wiosną lub jesienią, wynosi
2-14°C. Plonowanie może trwać przez całą zimę, jeżeli jest ona
łagodna. Zimówka plonuje przez 3-5 lat.