Zimówka aksamitnotrzonowa – Flammulina velutipes
Występuje w warunkach naturalnych na drewnie martwych lub zamierających drzew liściastych, a niekiedy również iglastych. Często nazywana "grzybem zimowym", ponieważ jej owocniki pojawiają się od października do grudnia. W czasie dużych mrozów owocniki zamarzają i przestają rosnąć, a po ociepleniu wznawiają wzrost. Jeżeli zima jest łagodna, to zimówka owocuje aż do marca.
Owocniki zimówki występują kępami. Kapelusze mają średnicę 3-6cm, są barwy żółtej do żółtobrązowej, często z ciemniejszym środkiem. Trzon cienki, długości 4-10cm, miodowożółty, ciemniejący ku dołowi aż do czarnobrązowego. Powierzchnia trzonu pokryta jest gęstymi, krótkimi włoskami, aksamitno-zamszowata. Blaszki białe, później żółtawe. Miąższ cienki, żółtawy i delikatny.
Owocniki zimówki zawierają witaminy z grupy B i sole mineralne. Badania wykazały, że posiadają one właściwości antybakteryjne, antysklerotyczne i antynowotworowe.
Uprawa na drewnie
do uprawy zimówki nadaje się drewno drzew liściastych, szczególnie topoli, wierzby, lipy, wiązu, buku i brzozy. Można także użyć drewna drzew owocowych. Drewno powinno być zdrowe, świeże lub składowane nie dłużej niż 8 miesięcy. Nie może wykazywać obecności innych grzybów w postaci grzybni lub ich owocników. Porażone drewno nie nadaje się do uprawy i najlepiej je spalić. Jeżeli w czasie składowania wyschło, to możemy je nawilżyć przez zanurzenie w wodzie na kilkanaście godzin. Do uprawy zimówki najlepiej nadają się pnie drzew o średnicy 20-5- cm, które tnie się na odcinki długości 30-4- cm. Zimówka doskonale nadaje się do uprawy na karpach ściętych drzew.
Uprawę zimówki można zakładać od wczesnej wiosny do późnej jesieni. Grzybnia przerasta drewno w ciągu kilku miesięcy. Zakładając uprawę wczesną wiosną pierwsze grzyby możemy zbierać już jesienią.
Kiedy grzybnia przerośnie drewno (3-6miesięcy), pniaki zakopujemy w ziemi na 1/3 ich wysokości. Folię zabezpieczającą miejsce szczepienia usuwamy. Pniaki powinny być ustawione w miesiącach cienistych i wilgotnych, najlepiej wśród krzewów i drzew.
Owocniki tworzą się, kiedy temperatura, wiosną lub jesienią, wynosi 2-14°C. Plonowanie może trwać przez całą zimę, jeżeli jest ona łagodna. Zimówka plonuje przez 3-5 lat.