Smardze łac.Morchella to jadalne
grzyby z rodziny workowców.
Pojawiają się wczesną wiosną, przy sprzyjającej pogodzie
nawet
już w połowie marca. Można je spotkać w lasach, zaroślach, łęgach, nad
brzegami potoków, rzek, w starych parkach, ale także w
ogódkach i na miejskich zieleńcach jeśli w celu użyźnienia
gleby
wysypano tam wcześniej korę.
Kapelusz smardzów jest gabczasty, kropkowany i przypomina
plaster miodu. Ma zlocistobrazowy kolor i osiaga wysokosc od 5 do 20
cm, u starszych grzybów moze byc tez
zóltopomaranczowy.
Miazsz posiada otwory na zewnatrz, a w srodku jest bialy lub kremowy.
W Polsce wszystkie ich gatunki podlegają ścisłej ochronie!!! Kiedyś
były masowo zbierane, zwłaszcza na przednówku, i ich
stanowiska
zostały tak zniszczone, że dzisiaj są rzadkością.
Uprawa smardzy w ogrodzie jest w
zasadzie
wspomaganiem natury, a nie właściwą uprawą. Na jej założenie powinniśmy
wybrać miejsce cieniste z niezbyt żyzną glebą, najlepiej położonej na
warstwie gliny lub piasku gliniastego. Bardzo dobra będzie
również przestrzeń gdzie palimy corocznie odpady z ogrodu
(liście, gałęzie), lub pobliże jabłoni.
Podłoże uprawowe dla wzrostu grzybni uzyskujemy przez zmieszanie 8
części torfu, 2 części trocin, 5 części popiołu ze spalonego drewna
i 1 części gipsu. Mieszamy składniki podłoża i nawilżamy wodą
do
wilgotności 70% (przy bardzo mocnym ściśnięciu mieszaniny w dłoni
wyciekają 2-3 krople wody). Najlepsza do nawilżenia jest
deszczówka lub woda ze studni. Woda miejska, chlorowana nie
nadaje się do tego celu. Następnie podłoże mieszamy z grzybnią. W
wybranym wcześniej miejscu wykonujemy wykop, całkowicie usuwając
wierzchnią żyzną warstwę gleby i umieszczamy w nim podłoże uprawowe
zaszczepione grzybnią. Miejsce to następnie ściółkujemy
cienką
warstwą drobnej kory sosnowej lub świerkowej. Pielęgnacji uprawy w
zasadzie nie prowadzimy, zdajemy się całkowicie na naturę. Jedynie
podczas długotrwałej suszy miejsce jej założenia możemy kilkakrotnie
nawilżyć. Grzyby mogą pojawić się wiosną następnego roku albo po 2-3
latach i to w miejscach, w których najmniej się spodziewamy.
Owocniki wyrastają czasem nawet kilka lub kilkanaście metrów
od
miejsca założenia uprawy.
(Opis na
podstawie lektur dostępnych na rynku: "Uprawiamy grzyby w ogrodzie"
autor: M. Siwulski
"Uprawa grzybów jadalnych i leczniczych w
warunkach naturalnych" autorzy: M. Siwulski, K. Sobieralski
Artykuł profesora ZhupeiGen z Fujian Academy of
Agricultural Sciences).