Polówka
wiązkowa -agrocybe
aegerita
Polówka w naturze
występuje
głównie w krajach śródziemnomorskich. W środkowej
i północnej
Europie jest dość rzadka. Grzyby występują zwykle w kępach, na
pniakach i gałęziach topoli i wierzby a także wiązów,
jesionów
i bzu czarnego.
Owocniki polówki
mają kapelusze
o barwie szarobrunatnej lub żółtorudawej, średnicy 2-10 cm.
Blaszki są białawe, z wiekiem przybierające kolo
brązowocynamonowy. Trrzon jest dość długi, nawet do 15 cm z
wyraźnym biały pierścieniem w górnej części. Jadalne są
kapelusze. Trzony są dość twarde i łykowate.
Młode owocniki
polówki
wiązkowej stanowią smaczny dodatek do potraw z drobiu i ryb,
nadając im posmak mięsa wieprzowego. Mogą być także składnikiem
sosów i zup. Doskonale nadają się do suszenia, nabierają
wtedy
intensywnego grzybowego zapachu, jak podają niektóre
źródła,
grzyby zawierają też swoiste substancje o działaniu
antybiotycznym.
Uprawa
na drewnie
uprawa w warunkach naturalnych
polega na zaszczepieniu pociętych pniaków lub karp
drzew
liściastych grzybnią. Uprawę polówki możemy prowadzić na
drewnie topoli i wierzby, a także innych gatunków: wiązu,
jesionu
i bzu czarnego. Pnie drzew o średnicy 20-50 cm tniemy na odcinki
długości 30-40cm. Drewno powinno być zdrowe. Następnie na
pniakach wykonujemy nacięcie szerokości 1-2 cm w połowie ich
wysokości i do połowy ich średnicy. W nacięciu umieszczamy
grzybnię i zabezpieczamy miejsce szczepienia paskiem folii.
Można także z
górnej części
pniaka odciąć plaster drewna szerokości 5cm a następnie grzybnię
umieścić na czole pniaka i przykryć odciętym plastrem przybijając
go długim gwoździem.
Zaszczepione pniaki umieszcza
się
w cienistym i wilgotnym miejscu . Grzybnia przerasta drewno w ciągu
kilku miesięcy. Po całkowitym przerośnięciu drewna przez
grzybnię, pniaki zakopujemy w ziemi na 1/3 ich wysokości w
cienistym i wilgotnym miejscu, wśród krzewów i
traw.
Osobniki będziemy zbierać
jesienią lub wiosną następnego roku. Plonowanie trwa przez 3-4
lata.
(Opis na podstawie
lektur dostępnych na rynku: "Uprawiamy grzyby w ogrodzie" autor: M.
Siwulski
"Uprawa
grzybów jadalnych i leczniczych w warunkach naturalnych"
autorzy: M. Siwulski, K. Sobieralski).