Świeże grzyby z własnej uprawy
Pieczarka brązowa posiada znacznie mocniejszy aromat i smak w porównaniu do pieczarki białej. Brązowa pieczarka jest bardzo ceniona przez szefów kuchni na całym świecie. Doskonała do sosów mięsnych i makronów. Poza walorami smakowi pieczarka brunatna ma nam do zaoferowania witaminy D i B2 a także związki mineralne, które działają antystresowo i wzmacniająco.
Jędrne i świeże grzyby przez cały rok.
Wysokie walory smakowe, lecznicze, zapachowe.
Grzyby rosną w temperaturze od 10 do 20 st.C
Pierwsze zbiory już po około 2 tygodniach
Wymiary kartonu: 30cm x 20cm x 16cm
W opakowaniu dokładna instrukcja hodowli oraz ciekawe przepisy kulinarne.
Skrócona instrukcja uprawy białych pieczarek:
Idealne do założenia uprawy w domu/ w piwnicy/ w ogrodzie!
Podłoże do uprawy należy pozostawić w kartonie. Brzegi folii odchylić. Ziemię dołączoną w woreczku należy pokruszyć równomiernie na podłożu na grubość ok 3 cm (pozostałą ziemię zostawić na później). Nie uklepywać ziemi!!!
Dobrze nawilżyć ziemię. Utrzymywać wilgoć, nie przelewać. Po około 8-12 dniach jeśli pod powierzchnią ziemi widoczny jest biały nalot usunąć folię i wstawić podłożę w chłodniejsze miejsce. Temperatura powinna wynosić pomiędzy +12 a +18 stopni. Wilgotność ziemi należy sprawdzać każdego dnia (w razie potrzeby delikatnie nawilżyć). Stale wilgotna ziemia, dobra wentylacja oraz temperatura od +12 do +18 stopni to warunki wysokich zbiorów.
W temperaturze poniżej +10 stopni grzyby nie będą rosnąć!
Pieczarki wzrastają w kilku falach w przeciągu wielu tygodni.
Pomiędzy każdym zbiorem następuje przerwa trwająca 7-14 dni.