Grzybnia - Pieczarka brązowa.
Grzyby rosną w temp. od 10 do 20°C. Pierwsze zbiory już po około 2 tygodniach. Zestaw zawiera dokładną instrukcję oraz przepisy kulinarne na potrawy z grzybów.
Grzybnia jest zapakowana w pudełku z tektury. Uprawa grzybów odbywa się bez wyjmowania grzybni z podełka. Grzyby owocują wielokrotnie przez około 3 miesięcy.
Dzięki unikatowej metodzie uprawy, wszystkie czynności są czyste a sama hodowla jest łatwa i przyjemna.
Instrukcja uprawy pieczarek:
Podłoże wymaga w pierwszym tygodniu temperatury pokojowej, następnie +12 do +18°C!
Podłoże do uprawy należy pozostawić w kartonie. Brzegi folii odchylić. Ziemię dołączoną w woreczku należy pokruszyć równomiernie na podłożu na grubość ok. 3 cm. Nie uklepywać ziemi!!! Na koniec dobrze nawilżyć ziemię za pomocą konewki dającej drobno zroszony strumień lub spryskiwaczem używanym w gospodarstwie domowym itp. Ponieważ ziemia lub substrat mogą być ewentualnie za suche nawilżenie ich - także wewnątrz może nieco potrwać. Ziemia musi być zawsze utrzymywana w stanie wilgotności także w przyszłości, ale nie może być zbyt mokra. Na dnie worka nie może stać woda, jeśli jednak zdarzy się, że poziom wody na dnie worko jest wyższy niż 1 cm, należy w foli zrobić dziurę, żeby woda odpłynęła. Korzystniej jest podlewać częściej ale mniej niż raz a dużo. Podlewanie winno być ostrożne, aby nie spowodować powstania szlamu na powierzchni ziemi. Nie wolno przyciskać ziemi, musi być ona zawsze luźna, co umożliwia wymianę powietrza.
Następnie należy - ze względu na utrzymanie wilgotności - luźno przykryć podłoże folią i wstawić w temperaturze pokojowej wynoszącej około 20-25°C. Po około 8-12 dniach wyrasta biały nalot (grzybnia) do poziomu tuż pod powierzchnią ziemi. Można sprawdzić to ostrożnie za pomocą zapałki zdrapując na powierzchni ziemi mały otwór. Biały nalot nie powinien wyrosnąć ponad powierzchnie ziemi (ziemia staje się całkiem biała). Jeśli jednak się to stanie natychmiast ustawić podłoże w zimniejszym pomieszczeniu (12-18°C). Aby mogły ukształtować się grzyby, należy odchylić folię (usunąć) i wstawić podłoże w chłodniejsze miejsce (piwnica itp.) Temperatura musi wynosić pomiędzy 12-18°C. Jeśli podłoże znajduje się w zbyt ciepłym pomieszczeniu grzybnia wyrośnie ponad powierzchnię ziemie, czego skutkiem będzie mniejszy zbiór. W takim wypadku należy cienką warstwą zachowanej ziemi przykryć białe plamy (2 mm). Jeśli nie posiadacie Państwo ziemi należy zdrapać górną warstwę ziemi - ok. 5 mm następnie dobrze nawilżyć).
Wilgotność ziemi należy sprawdzać każdego dnia (w razie potrzeby ostrożnie nawilżyć). Ciągle wilgotna ziemia, dobra wentylacja oraz temperatura 12-18°C to warunki wysokich zbiorów. W temperaturze poniżej 10°C nie występuje żaden wzrost!
Jeśli ziemia jest zbyt sucha, małe grzyby giną w wierzchniej warstwie ziemi. Jeśli warstwa okrywowa jest zbyt wilgotna, zamula się i grzyby mogą się udusić, ponieważ otrzymują zbyt mało tlenu. Dlatego należy podlewać regularnie i ostrożnie!!!
Pierwsze grzyby pojawiają się po ok. 20-30 dniach po przykryciu ziemią.
Grzyby należy zbierać, jak tylko osiągną wymaganą wielkość. Najlepiej smakują one, gdy kapelusz jest lekko rozgięty. Należy je ostrożnie wykręcać, aby nie uszkodzić małych grzybów. Nie wolno dopuścić, żeby przejrzałe grzyby lub resztki grzybów pozostawały na substracie, ponieważ przyciąga to natychmiast owady.
Polecana temperatura uprawy grzybów to 10-15°C, wprawdzie rosną wtedy wolniej niż w wyższej temperaturze, jednak lepsza jest ich jakość i zmniejsza problem mszyc.
Zwalczanie mszyc możliwe jest za pomocą tzw. płytek do zwalczania owadów. Grzyby w przeciągu tygodni rosną w falach co 7-14 dni odstępu między zbiorami. Najpóźniej po 16 tygodniach podłoże jest wyczerpane i można je wyrzucić, lub użyć jako nawozu.