Boczniak to grzyb o wysokich walorach konsumpcyjnych.
Oprócz walorów smakowych boczniak posiada duże
wartości
odżywcze i lecznicze.
Owocniki boczniaka dostarczają łatwo przyswajalne białko,
kwas
foliowy, aminokwasy, witaminy z grupy B oraz sole mineralne. Wykryto w
nich także obecność substancji działającej przeciwnowotworowo i
obniżającej poziom cholesterolu we krwi.
W tradycyjnej medycynie chińskiej i japońskiej boczniaki są stosowane
jako środek przedłużający życie. Wykorzystywano je do wzmacniania ścian
naczyń, zmniejszenia ciśnienia w gałkach ocznych, do leczenia
objawów przemęczenia mięśni, ścięgien i stawów.
Japońscy
naukowcy wykazali, że ekstrakt z boczniaka zawierajacy aktywna
substancję – pleuran może powodować zmniejszanie
guzów
nowotworowych. Używany jest równiez jako suplement diety w
chorobach cywilizacyjnych m.in. przy cukrzycy.
Grzyb ten bardzo popularny jest w Czechach oraz na Słowacji. Produkuje
się tam na skalę przemysłową leki zawierające wyciąg z tego grzyba..
Uprawa amatorska!
Do chwili ukazania się zawiązków wskazane jest ograniczenie
dostępu światła i utrzymanie wysokiej wilgotności oraz temp. od 8 do
25oC (najlepiej 10-16oC). W momencie ukazania się w miejscach
perforacji zawiązków grzybów, musimy zapewnić
dostęp
światła około 8 godz. na dobę ( naturalne lub sztuczne –
świetlówka).
Uwaga: balotu nie należy wystawiać na bezpośrednie działanie promieni
słonecznych?
Aby zapewnić odpowiednią wilgotność powietrza
około 85%
zalecamy postawienie balotu nad pojemnikiem z wodą tak, aby nie dotykał
wody. Zraszać możemy tylko wtedy, gdy owocniki osiągną wielkość 2-3 cm,
szczególnie w suche i słoneczne dni, nie podlewamy
grzybów wilgotnych, ponieważ mogą zżółknąć,
zaschnąć lub
będą rosnąć niekształtne.
Uwaga
działkowcy!!!
Od wiosny do jesieni uprawiając grzyby na działce uzyskuje się dobre
plony przez umieszczenie balotów w zagłębieniu wykopanym w
ziemi. W tym celu wybieramy miejsce zacienione, pod drzewami lub
północną stronę altanki i wykopujemy zagłębienie 60 x 120 i
40-50 cm głębokie (może być mniejsze). Z wykopanej ziemi tworzymy z
trzech stron nasyp, zostawiając dostęp światła od strony
północnej. Od góry należy zacienić dołek np.
folią i
styropianem.
Grzyby zbieramy, gdy większość
owocników w kępie ma
wyprostowane brzegi kapelusza, ścinając całe kępy tak, aby resztki
trzonów nie pozostawały na workach. Nie należy wyrywać kęp
razem
z podłożem.
Boczniak owocuje rzutami. Po zbiorze pierwszego
rzutu
należy utrzymywać wysoką wilgotność, gdyż na wysuszonym worku nie
będzie następnych rzutów, lub będą słabe. Drugi rzut
występuje
po około 14 dniach od zbioru pierwszego rzutu.
Najbardziej ekonomiczne są pierwsze trzy rzuty (
2-3
miesiącya uprawy). Jeśli stwierdzimy, że balot po drugim rzucie jest
zbyt lekki i suchy można go na 2-3 godziny zanurzyć w pojemniku z wodą,
po tym czasie wyjąć i postawić na swoim miejscu. Boczniaka można
uprawiać cały rok, nawet zamarznięte baloty w czasie zimy pozostawione
w pomieszczeniach nie ogrzewanych, wiosną owocują dalej.
Przy stworzeniu optymalnych warunków możemy
uzyskać z jednego balotu 5-7 kg grzybów.
Cały cykl uprawowy trwa
kilka miesięcy.
PONIŻEJ BALOTY OWOCUJĄCE W NASZYCH HALACH